In dit bijzonder mooi uitgevoerde schrijversprentenboek wordt met behulp van vakantiefoto's, brieven, aantekeningen, premièrekaartjes, gedichten en nog heel veel meer de levensloop van de spraakmakende schrijver opgetekend aan de hand van Komrij's voornaamste verblijfplaatsen in die tijd.
Winterswijk
Komrij werd op 30 maart 1944 geboren in een kippenhok in Winterswijk. Zo heeft de schrijver dat altijd zelf verteld. Volgens Komrij sloeg zijn moeder op de vlucht voor het angstaanjagende geluid van een bommenwerper en belandde op het erf in het kippenhok van een nabijgelegen boerderij. In de archieven echter werd niets teruggevonden over enige oorlogsactiviteit in het luchtruim boven Winterswijk op dat tijdstip. Broer Piet kon zich wel een kort verblijf met het gezin in een kippenhok herinneren tijdens de bevrijding, Komrij was toen echter al een jaar oud.
Op de middelbare school heeft de jonge Gerrit zich niet alleen als acteur en toneelschrijver maar ook als dichter ontpopt. In 1960 debuteert Komrij als dichter met een parodie op Vondels Uitvaert van Orfeus in het krantje van het Lyceum. Komrij vatte een grote liefde en verzameldrang op voor het werk van Goethe. De jonge dichter fietste naar Duitsland en haalde daar ieder maand een nieuw deeltje op van de Verzamelde Goethe. De Faust werd door hem van aantekeningen en uitroeptekens voorzien, voorin schreef hij onder zijn adres: 'Dit boek is zeer belangrijk voor de eigenaar!'. Naast het lezen, verschaffen juist ook de foto's van deze kleine aantekeningen veel kijkplezier.
Amsterdam
In de zomer van 1963 verhuist de aankomend student Nederlandse taal- en letterkunde naar Amsterdam. De stad van de verborgen zonden die hij nog niet kende maar hem wel al zeer leek aan te trekken. Pas na enige maanden durfde hij zich over te geven aan het nachtleven en de homoseksuele subcultuur. Komrij werd een opvallende verschijning met zijn androgyne voorkomen, afwijkende mening en scherpe commentaren. Zijn volle leven in Amsterdam bekoorde hem maar bracht hem ook ernstig in verwarring, helemaal nadat hij de grote liefde van zijn leven ontmoette, Charles Hofman.
Gerard van het Reve doet verslag van zijn ontmoeting met Komrij en Hofman in zijn roman Lieve jongens, waarin hij een venijnig portret schetst van het stel. Later bleek echter dat ook Van het Reve na een ontmoeting met beiden verliefd was geworden op Hofman.
Alle positieve en negatieve aandacht in de pers maakten van Komrij een bekend dichter en schrijver. Door zijn literaire kritieken voor Vrij Nederland maakte Komrij niet bepaald vrienden. Als polemist werd hij gevreesd.
Portugal
In 1983 werden de plannen om naar Portugal te vertrekken serieus en vonden zij het Palácio dos Botelhos in Alvites. Het verblijf in Alvites werd echter geen succes vanwege intriges met de bestaande dorpsgemeenschap. Na vier jaar vertrekken zij naar Vila Pouca da Bera, waar zij vele schrijvers, o.a. Remco Campert, Kees van Kooten, en Hugo Brandt Corstius ontvingen. Komrij overleed in 2012 na een kort ziekbed in Amsterdam.
Onno Blom: 'Komrij liegt de waarheid, continu en vol overgave'.
Marjan
Reserveer hier het boek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten