dinsdag 11 juni 2013
Gooisch meisje?
Bijzondere ontmoeting
Enkele jaren geleden kwam een oudere dame aan de balie.
Ze vroeg: ”Weet u waar ik het boek Jagtlust kan vinden”. Ik zocht het voor haar op en vond het in de kast biografieën.
“Mevrouw, dat vind ik zo’n mooi boek en zo fantastisch geschreven", antwoordde ik haar. "Het boek gaat over de zeer intrigerende Fritzi ten Harmsen van der Beek en speelt zich af in villa Jagtlust in het Gooi".
Tot mijn grote verbazing vertelde deze mevrouw dat Fritzi vroeger een vriendin van haar was geweest. Ze had al jaren geen contact meer omdat Fritzi zich had teruggetrokken in een huisje in de buurt van Groningen. Hier hield ze de boot af van de nog altijd voortdurende ongewilde aandacht.
We hebben nog even door gepraat over Fritzi en haar kleine maar interessante oeuvre. Wat een bijzondere ontmoeting!
Villa Jagtlust
Wat speelde zich af eind jaren vijftig in het Blaricumse landhuis? Na de vroege dood van haar rijke kunstzinnige ouders verbraste Fritzi samen met haar broer Hein binnen anderhalf jaar de aanzienlijke erfenis van haar ouders. Zij moesten het ouderlijk huis al spoedig wegens geldgebrek verkopen waarop besloten werd om intrek te nemen in de leegstaande villa Jagtlust. Met haar hese stem, haar enorme ogen en haar volstrekt oorspronkelijk taalgebruik oefende Fritzi een onweerstaanbaar, betoverende aantrekkingskracht uit op de rijkeluistypes uit het Gooi. Echter ook vele schrijvers en kunstenaars uit Amsterdam waaronder Gerard Reve, Simon Vinkenoog, Cees Nooteboom, Lucebert, Ed van der Elsken, Theo Sontrop en Remco Campert raakten in de ban van Fritzi. Alles mocht en niets was te gek in villa Jagtlust. Regelmatig reden volgens Campert in het door hem uitgegeven huiskrantje "Jagtlustkoerier" de gefortuneerde aanbidders hun auto door de openslaande deuren naar binnen waar je dan ook het paard kon aantreffen naast de tot onhandelbare proporties uitdijende Jagtlustse kattenbende...
Gedichtenbundels Fritzi ten Harmsen van de Beek
In Fritzi bleek een authentieke dichteres te schuilen. Zij schreef twee gedichtenbundels: Geachte Muizenpoot en 18 andere gedichten en Kus of ik schrijf.
In 1963 kreeg zij op basis van losse gedichten en tijdschriftpublicaties de Poëzieprijs van de stad Amsterdam.
Jagtlust, het eerste boek van Annejet van der Zijl. Inmiddels kennen we haar ook van: Sonny Boy, Anna, Bernhard en Een dag om nooit te vergeten. Haar meest recente boek is 17 mei j.l. verschenen: Moord in de Bloedstraat en andere verhalen.
Reserveer Jagtlust in onze catalogus.
Marjan
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten