vrijdag 22 februari 2013

Het diner scoort hoog in het land van de hamburgers

Ik hoorde gisteren op de radio een aantal keer het bericht voorbij komen dat Herman Koch's boek "Het diner" binnen is gekomen in de top tien van bestsellers in Amerika.
Ik las vervolgens op het internet dat slechts 3 procent van het Amerikaanse boekenaanbod oorspronkelijk in een andere taal is geschreven. En dat slechts een heel klein deel daarvan een breed publiek bereikt.
Volgens de uitgever van het boek is het voor het eerst dat een Nederlandse schrijver zo hoog staat in de boekenhitlijst van The New York Times. "Het diner" gaat er dus wel in bij de Amerikanen. Een mooi succes voor een Nederlandse auteur lijkt me.

En dat terwijl twee weken geleden het boek in diezelfde New York Times nog genadeloos gekraakt door recensent Janet Maslin. Zij noemde het boek ‘een uit de hand gelopen kunstje’. Verder meende Maslin dat de personages uit Kochs roman te veel oog voor lelijkheid hebben en dat hun moraal niet deugt.



Het grote publiek kende Herman Koch natuurlijk vooral van Jiskefet. Totdat in 2009 Het diner verscheen. Hoewel dit niet zijn eerste boek was, is het zeker zijn meest succesvolle en betekende het zijn definitieve doorbraak als schrijver. Er werden bijna een half miljoen exemplaren van verkocht en het is bekroond met de NS Publieksprijs.

Het boek is ingedeeld volgens de gangen van een diner. Het verhaal gaat over twee broers die dineren met hun echtgenotes in een chique restaurant. Een diner met een missie, want er moet gesproken worden over hun kinderen. De jongens hebben iets uitgespookt wat hun toekomst (en die van hun ouders?) kan verwoesten. Terwijl de spanning aan tafel stijgt, blijft de gerant doorkeuvelen over de herkomst van de tomaatjes en andere triviale zaken. Ook met de wereld van de haute cuisine wordt meedogenloos afgerekend. De grote vraag is: hoe ver ga je als ouders in het toedekken van de gruweldaden van je kinderen? En hoe ver ga je in hen beschermen tegen de consequenties van hun daden?

Dit boek dat leest als een spannende thriller mag ook voor de lijst gelezen worden.
Heb je trek gekregen?
Reserveer "Het diner" hier in onze catalogus.

Het boek wordt momenteel ook verfilmd, de opnamen voor "Het Diner" zijn al van start gegaan. De verfilming moet vanaf oktober 2013 in de Nederlandse bioscopen draaien.

Slag om Stalingrad

Vasili Grossman Leven en lot

Verboden
Vijftig jaar na het schrijven van Leven en lot (1961), verscheen Leven en lot pas in een Nederlandse vertaling. Vier maanden nadat de joodse Grossman zijn manuscript had ingeleverd werd het boek in beslag genomen; het boek zou door zijn kritiek op het Stalin-regime een bedreiging zijn voor de Sovjetstaat. Een paar jaar later stierf Grossman als een gebroken man. "Ze hebben me gewurgd in mijn eigen portiek". Omdat er toch nog een copie aan een vriend was gegeven, verscheen het boek onder Gorbatsjov alsnog in 1989 in Rusland.

Panorama
Viktor Strum, en zijn gezin, vrienden en verwanten, vormen de kern vandit breed uitwaaierende boek. Centraal staat ook de slag om Stalingrad tegen de Duitsers. Aan de hand van de personen voelen we hoe het is in de Russische bunkers aan de Wolga, de Kalmukse steppe, een Russisch werkkamp, een martelbastillon van de NKVD (KGB), het tankkorps van commandant Novikov, een joods transport naar de gaskamers, in de huiskamer van Strum (alter ego van Vasisli Grossman zelf). Hij was als oorlogsverslaggever getuige van alles wat in dit boek aan bod komt.

Het persoonlijke tegenover de Stalinterreur.
Het mooiste van het boek zijn naast de liefde voor elkaar van de verschillende hoofdpersonen, de filosfische gesprekken die ze hebben over het systeem, het Communisme. De hoopgevende bespiegelingen dat geen enkel systeem kan overleven waarin mensen zo vernederd en beknot worden in hun vrijheid. Strum is heroisch (hij weigert afstand te nemen van een ontdekking en wordt gemeden door zijn collega's (jaloezie)). Als kameraad Stalin later belt om hem te feliciteren, draaien zijn collega's als een blad aan de boom om. Maar Strum is ook weer laf als hij iets moet ondertekenen waar hij niet achter staat en anderen mee dupeert. Altijd wachtte de disciplinaire maatregelen als je iets deed dat tegen het systeem inging. Mensen zijn vaak en vals en oprecht, net als bij Tsjechov.

Jekatarina Savaljevna
De moeder van Grossman, Jekatarina Savaljevna, ging vanuit het getto op transport en verdween in een anoniem massagraf. Na de dood van Grossman  werden er twee brieven aan zijn moeder en twee foto's gevonden. Een foto van Vasili als kind met zijn moeder, en een foto die Grossman uit de zak van een dode SS-officier had gehaald (Grossman was bij de bevrijding van treblinka), van honderden naakte vrouwen en meisjes in een grote kuil. Grossman heeft geprobeerd haar te redden, tevergeefs. Haar omgevind reageert met een soort 'het spijt ons dat u er aan gaat, maar het is nu eenmaal niet anders'. Hij schreef als laatste zin "Ik ben nergens bang voor, omdat jouw liefde bij me is en omdat mijn liefde voor eeuwig bij jou is". Zo'n zin kan ik nog nooit zonder tranen in mijn ogen lezen.



woensdag 20 februari 2013

Hitchcock (nee, niet Alfred!) in Egmond en Alkmaar


De Amerikaanse schilder George Hitchcock (1850-1913) heeft rond 1900 in Egmond een schilderskolonie opgericht, de Egmondse school.
De Egmonder Peter van den Berg heeft een prachtig boek hierover geschreven: De uitdaging van het licht, een kroniek in beelden en teksten over de Egmondse kunstenaarskolonie.

Prachtige schilderijen over het leven in Egmond, heel romantische plaatjes van vrouwen in klederdracht en bollenvelden. De locaties waar de schilderijen gemaakt zijn kan men nog steeds herkennen. De schilderijen van Hitchcock hangen inmiddels over de hele wereld.

In de lezingencyclus Alkmaars Historisch Cafe wordt op 5 maart een avond georganiseerd over George Hitchcock in de Kapelkerk in Alkmaar. Meer over deze lezing vindt u hier.

Meer over George Hitchcock in Bibliotheek Kennemerwaard.

Reserveer de Uitdaging van het licht in de catalogus.

maandag 11 februari 2013

Gastblog: het apenverhaal van Mieke

Dieren en boeken
Een paar keer per jaar staat er wel weer iemand voor de balie met enige schroom en een aangevreten bibliotheekboek.
Dan weten wij meteen: de hond!
Onze trouwe viervoeter heeft een buitengewone voorliefde voor bibliotheekboeken. Ze ruiken lekker omdat ze door vele handen zijn gegaan en de harde kaft is heerlijk om op te kauwen. Dus één onbewaakt ogenblik en ze zien hun kans schoon.

De hond?
Enige tijd geleden stond een klant voor de balie, met alleen nog de kaft in handen.
Dus ik vroeg meteen: "de hond?"
Nee, was het antwoord, een aap.
Die kende ik nog niet.
De persoon in kwestie was op vakantie in een ver buitenland en bivakkeerde in een lodge in de jungle. Binnen vanwege de warmte. Plotseling ging de deur op en kwam er een ... aap naar binnen. Uiteraard schrok onze lener geweldig, maar gezien het formaat van de aap was er ook sprake van een gerede angst. Meer dan een voorzichtig "ksssst" durfde hij dan ook niet uit te brengen.
De aap doorzocht minutieus de bagage. En vond daar wat hij zocht: een bibliotheekboek!
Hij nam het mee naar buiten en begon het daar zorgvuldig aan stukken te scheuren.
Onze lener was allang blij dat het hierbij gebleven is en wij ook.
En hij had nog een trofee van een niet alledaagse ontmoeting, de kaft!


Mieke

Meer weten over apen? Boeken zijn, met inhoud en al, te vinden in onze catalogus.

vrijdag 8 februari 2013

Kriebels

Soms gebeurt het dat je wordt geraakt door een song. Meestal geheel onverwacht terwijl je je huis sopt, onder het koken of ergens onderweg in de auto.
Je hoort het nummer en je krijgt vlinders in de maagstreek. Ik ben een veelvraat als het muziek betreft en kan dus niet zonder.
Een paar weken terug overkwam het me weer: kriebels, vlinders; wie is dit? Dat wil ik hebben!
Tot mijn verrassing bleek heel Nederland al lang te zijn overspoeld met haar muziek door 'The Voice of Holland'. Nou ben ik niet zo'n televisiekijker, dus op zich is het niet verbazend dat ik haar niet kende. Maar een beetje verraden voelde ik me wel, door mezelf dan, wel te verstaan: hoe had ik dit kunnen missen?

Ik heb het over Sandra van Nieuwland en het nummer 'More', eerder uitgebracht door Usher in een up-tempo versie.
De 35-jarige Van Nieuwland heeft een stem als een klok, hier en daar een beetje rauw met wat scherpe kantjes.
In december kwam haar cd uit en inmiddels zijn er zo'n 100.000 over de toonbank gegaan. De bekende tracks op deze cd zijn prachtig (opnieuw) gearrangeerd tot jazz-achtige ballads.
Met de verkoop van haar album 'And More' heeft zij allang de nummer 1 van de hitlijsten bestormd. Hij bevat 10 covers en één bonustrack, door haarzelf geschreven, als het oplichten van een tipje van de sluier van wat komen gaat, zoals ze zelf zegt.
Een hype of een blijvertje? Ik zou het niet kunnen zeggen. Een ongekend talent, absoluut en van mij mag ze blijven.

Een album met bekende songs overgoten met een jazz-sausje.
Smullen wat mij betreft!


Je kunt de cd 'And More' reserveren vanuit de bibliotheekcatalogus.


Jeannette

woensdag 6 februari 2013

Diversiteit in de bibliotheek

Vandaag na een jaar lang voorbereiding heeft het managementteam van onze bibliotheek een klap gegeven op ons nieuwe functiehuis. Een stevige klus, want in het functiehuis staan alle oude functies (van de fusie vier jaar geleden) en de nieuwe functies (van ons organisatieontwikkelplan). Een totaal van 48(!) functies. Allemaal losse puzzelstukjes in het proces van het bouwen van een organisatie die nooit af zal zijn.

Nu kun je natuurlijk zeggen dat dit wat veel van het goede is voor 130 medewerkers. Een aantal van die functies zal komen te vervallen binnen nu en twee jaar, een aantal functies zal alleen opgevuld worden wanneer formatie beschikbaar komt en de prioriteit hoger wordt. Het is denk ik wel wenselijk dat we op termijn terug gaan in het aantal functies, meer generiek waar mogelijk. Als de puzzel van onze organisatie maar blijft kloppen.

En toch... als je kijkt naar de diversiteit van de functies dan snap ik heel goed de verzuchting van één van de OR-leden: "Dit zouden mensen van buiten de bibliotheek eens moeten zien, hoe divers het werk hier is, en hoeveel verschillende functies we hebben."

En zo is het.... de bibliotheek heel divers! En met talloze mogelijkheden om je te kunnen ontwikkelen als je kunt en wilt.
Ben je geinteresseerd in wat de bibliotheek allemaal doet, kijk eens op onze website, of vraag er naar aan de balie.

Erna Winters

dinsdag 5 februari 2013

Nikky is heet


Chemie
Ik was niet ondersteboven van de pilot van de serie Castle. Te geforceerd en de humor paste niet bij de ernst van de misdaden. Maar de chemie tussen de hoofdpersonen trok me er door. Wat niet voldoende is om een serie te gaan volgen. Toen het volledige 2e seizoen in de bibliotheek op de plank lag, gaf ik het nog een kans en daar heb ik bepaald geen spijt van. Seizoen 2 en 3 zijn gewoon heerlijk, met goed gedoceerde humor en een meer natuurlijke flow (ik begin volgende week aan seizoen 4).

Formule
Ik hou het meest van originele en experimentele televisieseries, maar ik kan subtiele variaties binnen een formule ook waarderen. Rick Castle is een schrijver wiens contacten met de burgemeester van New York er voor zorgen dat hij ter inspiratie mee mag draaien met een politieteam, waarover inspecteur Kate Beckett de leiding heeft. De laatste is niet blij met de indringer, maar blijkt stiekem wel een fan van zijn werk te zijn. Als hij het karakter Nikky Heat ontwikkelt, dat openlijk op zijn ervaring met Beckett is gebaseerd, wordt hun verhouding complexer. Het bekende 'vallen ze voor elkaar of niet' wordt hier door het genuanceerde en sympathieke spel van beide hoofdrolspelers tot een feest.  Je weet bij Castle dat doorgaans de eerste 5/6 verdachten zullen afvallen en dat meestal iets in zijn huiselijke situatie de oplossing triggert. Maar dat wordt wel ingenieus gedaan en geeft er een mooi menselijk aspect aan. Al gaat het in feite niet om de misdaden, maar om de relatie tussen Beckett en Castle.

Werkelijkheden
Interessant genoeg wordt het schrijverschap van Castle realistischer, doordat de boeken die hij in de serie schrijft ook werkelijk verkrijgbaar zijn. Zelfs de stripbewerking die hij in een aflevering vreugdevol toont, is daadwerkelijk verschenen. Bovendien schuift hij regelmatig aan tafel bij schrijversvrienden, waar de bekende schrijvers Michael Connolly en James Patterson deel van uitmaken en zichzelf spelen. Daartegenover staan de humoristische verwijzingen. Nathan Fillion, die Castle speelt is vooral bekend als captain Malcolm Reynolds uit de schitterende sf-serie Firefly. In een Halloween-aflevering van Castle verkleedt hij zich juist als deze figuur. Castle is vooral speels, grappig en romantisch - de meest charmante serie die ik op dit moment ken.


Raoul

Reserveer Castle in onze catalogus

zaterdag 2 februari 2013

De Biebsearch motor is gestart

Gisteren was de kick-off van Biebsearch bij het Bonhoeffercollege in Castricum. Een mooie Noord-Hollandse primeur. Biebsearch is een dienstverlening waarbij bibliotheek en voortgezet onderwijs samen werken om leerlingen van betrouwbare informatie te voorzien en om ze te scholen hoe ze betrouwbare informatie kunnen vinden en beoordelen.

Na bijna twee jaar praten, voorbereiden, draagvlak creëeren bij leerkrachten en ouders, gingen we gisteren van start. Met een kick-off bijeenkomst. En dat was leuk. Veel mensen van de bibliotheek, een hele dosis leerlingen, de wethouder, de rector, leerkrachten. Iedereen was er. Er was zelfs een bieblied geschreven. "Ik wil je bieb zien" . En iedereen was enthousiast.

Wat ik mooi vond om te zien was dat onze medewerkers die het hele project hebben begeleid en gaan begeleiden aangesproken werden door leerkrachten, alsof zij collega's waren. De schoolmediathecaris vertelde dat er na de scholing voor de leerkrachten al gelijk meer vragen kwamen in de mediatheek. De leerkrachten hadden al plannen aangevoerd om mediawijsheidlessen voor de brugklassers te doen in het laatste leskwartaal voor de zomervakantie. Om ze nog maar even wat extra bagage mee te geven. De rector gaf aan dat ze blij was dat de oorspronkelijke weerstand bij docenten nu bijna afgenomen was tot nul. En dat ze mij wel heel graag weer uit wilde nodigen voor een overleg met haar collega-rectoren uit dezelfde scholengemeenschap. En dat is goed nieuws.

In onze vestiging in Castricum hebben we de collectie en de inrichting aangepakt en meer toegespitst op jongeren. De medewerkers zijn bijgepraat en waar nodig geschoold in wat Biebsearch is. Zodat het beeld dat we in de school neerzetten ook terug te vinden is in de bibliotheek.

Het motortje van de samenwerking met deze school is gestart. Nu moeten we gas geven en gaan schakelen.

Bent u ouder, en vindt u het belangrijk dat uw kind leert betrouwbare informatie te vinden en te beoordelen? Dan raden wij u aan om het eens te bespreken bij de leiding van de school. Wij gaan graag met de school in gesprek. En u kunt natuurlijk ook zelf bij ons langs komen om zelf te leren hoe u kritisch consument van informatie wordt. Vraag er naar in de bibliotheek.

Erna Winters

vrijdag 1 februari 2013

2013 Jaar van het Voorlezen

Afgelopen woensdag was de start van de Nationale Voorleesdagen. Tegelijkertijd is ook het Jaar van het Voorlezen gestart. In dit jaar wordt er landelijk extra aandacht besteed aan Voorlezen.

Samen een boekje lezen en plaatjes kijken is niet alleen leuk, maar ook belangrijk! Er zijn al vele onderzoeken gedaan en steeds weer blijkt dat voorlezen vanaf jongs af aan loont. Kinderen die van jongs af aan worden voorgelezen kennen meer woorden, leren makkelijker lezen en doen het beter op school. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen want ook baby's vinden het fijn om samen met een boekje bezig te zijn. Dit zie je aan het succes van een project als BoekStart.

Wist je dat baby's vanaf 3 maanden al boekjes kunnen bekijken? Zoek voor hen een boekje uit met vooral de kleuren zwart wit en rood, en veel herhalende patronen. Deze kun je bijvoorbeeld na het verschonen laten zien wanneer de baby op het aankleedkussen ligt. Houd het boekje dan stil op een afstand van ongeveer 30 centimeter boven de oogjes en reageer op wat de baby doet, vertel wat je ziet. Je zult zien dat de baby gefascineerd naar het boekje blijft kijken!

Ook de bibliotheek besteedt dit jaar extra aandacht aan Voorlezen. We hebben dit jaar veel activiteiten georganiseerd, zoals te beginnen met de nationale voorleesdagen en de bijeenkomsten Lezen  met je baby, voorlezen aan dreumesen, voorlezen aan peuters en Familievoorstellingen door Theater Terra of Theater Peterselie. En dit allemaal het hele jaar door op onze verschillende locaties. Op de locaties kun je een folder vinden waar het hele programma in staat of je kunt natuurlijk op site kijken.

www.jaarvanhetvoorlezen.nl
www.boekstart.nl

Jolanda