dinsdag 22 januari 2019

Da Vinci Fantasy



Fantasiewereld
Ik ben Da Vinci's Demons gaan kijken, omdat ik Leonardo Da Vinci een intrigerend kunstenaar en wetenschapper vind (en omdat de schrijver, David S. Goyer, degene is die aan de geweldige Batman trilogie van Christopher Nolan heeft meegepend). Dat blijkt een verkeerd uitgangspunt. Deze serie heeft met de daadwerkelijke historie erg weinig te maken. Ook niet met de historische figuur van Da Vinci. Wie geschiedkundige juistheid van belang vindt, moet dit aan zich voorbij laten gaan. Dat geldt ook voor de topografie. De manier waarop de hoofdpersonen in de tweede serie naar en door Peru trekken slaat bijvoorbeeld nergens op (wonderlijk genoeg wordt dan wel weer de echte Quechua-taal gebruikt). Dit is een volledige fantasiewereld met enkele historische ankerpunten. Als zodanig levert het wel boeiend entertainment.

Inventief
En ja, de meeste ingrediënten herken je uit andere series, maar het is wel op een interessante eigen wijze bij elkaar gesprokkeld. Ondanks bovenstaande kritieken, die velen online delen, krijgt de reeks een hoge beoordeling op de Internet Movie Database. Het is dan ook allemaal spannend, erotisch en mysterieus. En de dynamiek tussen Da Vinci (Tom Riley) en diens Nemesis (Girolama Riario/Blake Ritson) ontspint zich met name door de unieke interpretatie van de laatste tot een bijzonder kat en muis spel. De inventieve uitvindingen zijn prima verbeeld en in het verhaal verweven.Wat mij wel tegenstaat, net als bij het vijfde seizoen van Game of Thrones, zijn enkele onnodig uitgesponnen martelscenes in de tweede reeks. De serie is niet diepgaand genoeg om daar betekenis aan te geven en dus gaat dit in de richting van een wat mij betreft fout soort 'entertainment'. Maar doorgaans wordt de balans tussen lichtvoetigheid en zwaardere accenten goed bewaard.

Missing link
De tweede reeks is overigens veel beter dan de eerste. Helaas is de derde en laatste reeks niet in een Nederlandse versie uitgebracht en dus ook niet in de bibliotheek te leen. Kunnen we niks aan doen. Is dit niet te missen? Nee, het is zeker geen meesterwerk, maar als mystiek avontuur en ontdekkingsreis zonder meer goed te pruimen.

Reserveer Da Vinci's Demons in onze catalogus

Raoul

dinsdag 15 januari 2019

Kleine kersttruien breien

In Amerika is het al jarenlang een razend populaire traditie. The ugly Christmas sweater, letterlijk vertaald de lelijke kersttrui. Kerstmis is eigenlijk de tijd van het jaar om jezelf in de mooiste outfits te steken, zoals glitterjurken en kleding uitgevoerd in flonkerende en glanzende stofjes. Sinds een aantal winters wint de foute kersttrui ook in Nederland terrein en willen mensen daarmee graag opvallen. Je ziet de meest uiteenlopende soorten, volop keus dus. Ook op Internet floreert de handel uitstekend.

Mijn kinderen kwamen op tweede Kerstdag ook binnenlopen in zo'n kersttrui en dat zorgde voor veel hilariteit. Zelfs mijn kleinzoon van een half jaar oud was gehuld in een kersttrui, een mini-uitvoering van de trui van zijn vader.

Decoratieve kerstboom
Kerstmis ligt al weer een aantal weken achter ons. Toch wil ik even dit leuke, tweetalige boek met de titel "Kleine kersttruien breien" onder de aandacht brengen. Geschreven met een knipoog. In dit boek staan 24 patronen van kleine gebreide kersttruien voor in de kerstboom. Er staat zelfs een beschrijving in hoe je van een grote paperclip een mini kledinghanger kunt buigen waarmee je de truitjes kunt ophangen. Maak ze alvast voor je kerstboom dit jaar (2019) en brei ze het hele jaar door. Natuurlijk kun je de truitjes ook cadeau geven.

Een aantal jaar geleden was het heel trendy om gebreide kerstballen in je boom te hangen. Zelf gebruik ik geen traditionele kerstballen meer, de kat tikt ze er allemaal uit. Dat geeft een hoop scherven, handig als de boom dan catproof is. Daarom ga ik het zelf ook maar weer eens proberen. Volop inspiratie dus, daar kun je alleen maar gelukkig van worden!

Plezierige hobby
Hobby's als haken en breien zijn weer terug van weggeweest. Apart en verrassend dat de traditie van handwerken, waartoe breien en haken behoren, het in deze technologische wereld van vandaag heeft overleefd. Het aantal beoefenaars neemt zelfs toe en handwerken verschaft veel vreugde.

Marga

Aan de slag met dit leuke project! Klik hier!

maandag 7 januari 2019

Erna Winters: Nieuwjaarstoespraak

Erna Winters: Niuewjaarstoespraak: En al weer is er een jaar voorbij! Het lijkt wel gisteren dat we boven in stadskantine met elkaar proostten op 2018, en nu gaan we straks ...

Nieuwjaarstoespraak


En al weer is er een jaar voorbij! Het lijkt wel gisteren dat we boven in stadskantine met elkaar proostten op 2018, en nu gaan we straks het glas heffen op 2019. Ook dit jaar is onze nieuwjaarsborrel weer uitstekend verzorgd door de personeelscommissie. Dank daarvoor.

De tijd vliegt. Hij vliegt voorbij terwijl wij plannen maken en plannen uitvoeren. Want wat is er het afgelopen jaar weer veel werk verzet!

Ik noem een paar hoogtepunten: Dag en Dauw op vijf plekken, Film en Mediafestival, Boekstart in verschillende kinderopvanglocaties, Een koekje erbij en Aan tafel met op verschillende vestigingen, Biebstart in Castricum en Heerhugowaard, de verschillende coderdojo’s, de uitbreiding van openingsuren met behulp van vrijwilligers, de Joost Zwagermanlezing van internationale allure, de Human Library in verschillende gemeenten, de start van een bovenlokaal inlichtingenteam. Kleine en grote activiteiten die er toe doen. En dan noem ik nog niet eens de geweldige prestatie die er dagelijks voor en achter de schermen wordt neergezet om in de vestigingen onze bezoekers goed van dienst te zijn.

Iedere dag leveren we met elkaar een topprestatie, vaak in stilte. Bibliothecarissen zijn vaak niet zo van de voorgrond. We doen ons werk ten behoeve van de inwoners van onze gemeenten. Dat we hen helpen zichzelf te ontwikkelen vinden we vaak al voldoening genoeg. En er is natuurlijk ook niets mooiers dan te zien hoe een mens groeit en meer in zijn mars blijkt te hebben dan wat hij op het eerste gezicht van zichzelf dacht. Het is ook heerlijk om te zien hoe iemand blij en geïnspireerd is geworden van een prachtig boek of een interessante lezing.

Toch is het vertellen van ons verhaal aan de buitenwereld heel erg belangrijk. Wat doen we voor het gemeenschapsgeld waarmee we werken? Wat bereiken we er mee? Gelukkig bleek tijdens de bezoeken die Jan, Hanneke en ik hebben gemaakt aan de verschillende fracties in de vier gemeenteraden dat we het over het algemeen goed op staan. Maar het blijft opletten geblazen. We hebben vier nieuwe wethouders gekregen, en ieder van hen heeft weer een eigen insteek. De kunst voor ons is om te zorgen dat we trouw blijven aan onze eigen waarden en missie, én aansluiten bij de wensen van de nieuwe gemeenteraad. Dat is de puzzel waar Jan, Hanneke en ik ons mee bezig houden, maar om het verhaal te kunnen blijven vertellen hebben we jullie input nodig.

Het afgelopen jaar is er ook door iedereen die wilde meegedacht en meegepraat met het doorontwikkelteam. Wat is daar hard gewerkt. Met af en toe moeilijke gesprekken, maar vooral met heel veel passie en plezier gesproken over waar de bibliotheek voor staat, en waar we over vier jaar willen staan. Dat het managementteam daarbij een faciliterende rol had viel voor ons niet mee. Het was alsof wij met z’n drieën met onze neus tegen een ruit aanstonden, binnen was het gezellig en warm, hadden ze verhalen over theeceremonies, Masai-wijsheden en stenensoep, werd er druk gepraat en gelachen…. En wij moesten als drie weesjes buiten staan wachten tot we ook mochten aanschuiven. Zielig hè?

Maar het heeft ons als organisatie goed gedaan, wij met elkaar zijn dit proces aangegaan. Ik wil niet in wij/zij denken, maar het was het afgelopen jaar echt jullie verdienste dat er nu een raamwerk ligt waar een nieuw meerjarenbeleidsplan uit kan worden opgeschreven. De hoofdlijnen liggen er, en Jan, Hanneke en ik zijn supertrots en nu we zelf ook weer aan mogen schuiven ook heel erg blij dat wij ook mee mogen ‘spelen’. De rollen van iedereen zijn in beweging en we leren steeds beter om van ieders kwaliteiten gebruik te maken.

Voor het komend jaar staat er zoals altijd ook weer het nodige in de steigers. Natuurlijk zullen er weer allerlei projecten doorgang vinden. Er is over 2018 meer dan 6 ton aan projectgeld binnen gehaald, dus dat geld moet ook opgemaakt worden. Daarnaast gaan we werken aan een nieuw functiehuis, en is het onderzoek over een fusie of nauwere samenwerking met Artiance gaande. Dat besluit zal ergens in mei gaan vallen, voor die tijd moet er nog het nodige uitgezocht worden. We zullen bij de vier gemeenteraden langs gaan, of hen uitnodigen om ze ons nieuwe beleidsplan te presenteren. En natuurlijk maken we dan ook graag gebruik van jullie kennis en kunde om het verhaal uit de praktijk goed voor het voetlicht te krijgen. 2019 is veelbelovend. We bouwen door op wat we al bereikt hebben en zullen niet nalaten om te blijven veranderen. Dat zit inmiddels in onze genen. 

Wij zijn een beetje Toekomstkijkers geworden:

Toekomstkijkers
Zelfs wanneer de sokken al lang en breed uitgetrokken zijn,
Verlangen naar thuiskomen.
We noemen onszelf gewoontedieren,
Maar dat is een grove onderwaardering.
Stiekem zijn we niet meer dan twijfelachtig tevreden met de gewenning.
Om de hoek, achter een deur, achter de volgende pagina van de kalender,
Ligt wat in ieder geval de schijn van een paarsoranje zonsopgang heeft.
Blinde hoop wordt historisch onderschat.
Ja, juist in het onbekende wonen onbegrensde mogelijkheden.
Nieuwe groetjes, nieuwe gezonde blosjes, nieuwe lievelingsvakanties,
Altijd, met de ogen gesloten, turend naar de belofte van nieuw.

Proost! Op een veelbelovend 2019!
(gedicht Nick Felix)