dinsdag 20 november 2018

Elektrisch dromen



Werkelijkheid?
Philip K. Dick's Electric Dreams is een reeks onafhankelijk van elkaar verfilmde korte verhalen van de meesterschrijver. Dick is met name bekend geworden door zijn briljant getitelde science fiction roman Do Androids Dream of Electric Sheep? Verfilmd (en inmiddels gereboot) als Blade Runner door Ridley Scott met Rutger Hauer in een glansrol.  Maar veel meer bekende films zijn gebaseerd op Dick's werk, zoals Total Recall, Screamers, Minority Report en A Scanner Darkly. Ik vind Dick het sterkst in zijn spitsvondige korte werl (121 verhalen in publicatie), waarin hij via dromen, zinsbegoochelingen, alternatieve werkelijkheden en parallelle werelden speelt met wat wij als werkelijkheid ervaren. Tof dat daar nu een serie van is gemaakt.

Verbeeldingswereld
De tijd is er rijp voor, nu televisieseries groots worden opgezet met de meest moderne middelen. De effecten zijn dan ook prachtig en zinvol en het camerawerk speelt met zichtbaar genoegen in op Dick's verbeeldingswereld. Aangezien Dick's werk ook een sterk psychologische en filosofische kant heeft, is goed acteerwerk een vereiste, waar helemaal naar tevredenheid aan voldaan wordt. Prettig bij zo'n serie dat je er zomaar een verhaal uit kunt halen dat een afgerond geheel vormt. Wat niet wil zeggen dat je er zomaar kop een staart van kunt maken. Met name in deze scriptbewerkingen is de interpretatie vaak open en/of meerduidig. Daar houd ik van. Dat je ook na de eject-knop in te drukken wordt uitgedaagd er zelf verder mee aan de slag te gaan.

Reis
Er is over geklaagd dat de scriptschrijvers de kenmerkende verrassende wendingen van Dick op hun eigen manier hebben bewerkt. Ik ben er altijd wel blij om als eigen creativiteit met respect voor het origineel wordt toegepast. Dat pakt inderdaad de ene keer beter uit dan de andere. Maar er zit nu ook voor trouwe lezers iets onverwachts in. Mijn favoriete verhaal in deze reeks is wel The Commuter waarin een stationschef onderzoekt waarom klanten een kaartje willen naar een treinstation dat volgens de boeken niet bestaat. En vervolgens besluit om zelf die reis maar eens te ondernemen. Een reis die zijn leven zal veranderen. Daar nodigt de hele serie toe uit.


Raoul


Reserveer Electric Dreams in onze catalogus .

woensdag 14 november 2018

Die pet past ons allemaal

U kent hem vast nog wel, die slogan van de politie waarin werd opgeroepen om als waakzame burger de politie te helpen. Nu kreeg ik deze week een leuk bericht van twee van onze medewerkers: S. en J. Beide collega's zijn gevraagd of bibliotheek Kennemerwaard samenwerkingspartner wil worden van de politie op het gebied van preventie-activiteiten. Dit alles naar aanleiding van een bijeenkomst met lokale ondernemers, waarbij ook de politie aanwezig was, en het feit dat de politie een bijdrage gaat leveren met hun cybercrime team aan de Week van de Mediawijsheid.  En laten wij daar nou net goede programma's voor hebben om veilig te kunnen internetten, veilig gebruik van social media voor/door jongeren en een ouderavond over dit onderwerp.

Ik vind het geweldig dat het ons stap voor stap lukt om het beeld dat de bibliotheek alleen voor boeken is om te buigen. Ja, die hebben we ook, en dat blijft ook wel zo. En we doen inmiddels (zoals veel andere bibliotheken) zoveel meer. We organiseren filmfestivals, voorleesochtenden, culturele ochtenden voor en door senioren, lezingen over actuele thema's, coderdojo, internetcursussen zoals Klik&Tik en Digisterker, trainingen voor taalmaatjes, taalcafés, taal- en participatiestimuleringsactiviteiten zoals ' Kijken naar kunst' en nog veel meer. Dat alles doen we bijna altijd samen met andere partijen.


Belangrijke element in ons aanbod van digitale cursussen is onder andere het veilig internetten en gebruik van social media. We hebben een prachtig programma ' Veilig Puberen' dat we inmiddels in Heerhugowaard en Bergen op een flink aantal basis- en voortgezet onderwijsscholen jaar op jaar uitvoeren. We hebben programma's waarbij we jongeren kritisch na laten denken over 'fake news'. En volwassenen geven we dus ook les in het veilig omgaan met internet. Mooi dat de politie met ons wil samenwerken, daar is het 's' woord weer ;-) Die pet past bibliotheek Kennemerwaard zeker!

dinsdag 13 november 2018

De charme van Scandinavische thrillers

De wintertijd is in aantocht en de dagen worden korter, gezellige winteravonden breken aan. Heerlijk om op de bank weg te kruipen met een bloedstollende thrillerserie, liefst van Scandinavische makelij.

Wat is dat toch met die Scandinavische thrillers? De laatste decennia is de populariteit van deze series omhoog geschoten. De grote kracht van de series is niet alleen het ijzersterke verhaal, ook een kijkje in het leven van de hoofdpersonen voegt een extra dimensie toe. Er worden niet alleen misdaden opgelost.

Wonderschone natuur
Zelf heb ik ze inmiddels ook ontdekt. Afgelopen jaar heb ik veel Scandinavische thrillers bekeken. Alleen al de adembenemend mooie natuur die in beeld komt.
Mijn hart gaat uit naar het Mediterrane Zuiden. Scandinavië stond niet op mijn lijstje. Door de series met wonderschone, sfeervolle beelden van de Zweedse archipel, Lapland, IJsland, Noorwegen en ander natuurschoon werd mijn aandacht getrokken. Vooral Noorwegen met zijn fjorden, gletsjers, bergen, bossen en meren en IJsland met zijn grillige landschappen springen er bij mij uit. Het is uitgestrekt en het kan er bovendien koud en donker zijn, ideaal om ongezien misdaden te plegen.

Gewone mensen
De series zijn veel ingetogener dan de Amerikaanse misdaadseries met snelle beelden en veel geschiet. Die ingetogenheid doet niets af aan de spanning en de charme zit hem ook in de natuurlijke personages met goed uitgewerkte karakters. Gewone mensen met hun eigen problemen. Je kunt je identificeren met de hoofdpersoon, maar ook met de dader. Wat gaat er in dat hoofd om?

Boeiende verhaallijnen vanuit verschillende gezichtspunten uitgebeeld, iedereen heeft zo zijn geheimen. Tegelijkertijd wordt er soms veel geweld gebruikt. Maar ja, ik ben me er van bewust dat het fictie is. In het aardse leven gebeuren er immers ook veel gruwelijke zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

Moeilijk om een keuze te maken uit het assortiment van series die ik gezien heb om een stukje aan te wijden. De laatste twee series die ik heb bekeken waren The cliff en Eyewitness.

The cliff
The cliff is een IJslandse serie met een bovennatuurlijk tintje. Zelf ben ik daar wel van gecharmeerd. Het heeft iets ongrijpbaars, je kunt er geen invloed op uitoefenen. Het voegt een extra dimensie toe aan het verhaal, mits het subtiel gedoseerd wordt toegepast.
De serie bestaat uit twee seizoenen. In de eerste serie draait het om een mysterieus ongeluk op een bouwplaats. Het betreft een heilige plek waar regelmatig spookachtige lichten worden gezien. De hoofdpersoon is Helgi Marvin Runarsson, een politie-inspecteur uit Reykjavik.

In de tweede serie keert Helgi terug naar een plek die nare herinneringen uit zijn jeugd oproept. Ook hier spelen bovennatuurlijke invloeden.
Het donkere, vulkanische landschap straalt een bepaalde sfeer uit. Misschien toch maar eens een keertje die kant op.

Eyewitness
In de Noorse serie Eyewitness hebben twee tieners, Philip en Henning, een geheime afspraak in een vervallen keet bij een verlaten zandgroeve. Ze zijn ongewild getuige van meerdere liquidaties en zijn gespot door de dader. Ze weten te ontsnappen en besluiten samen om aan niemand te vertellen wat ze hebben gezien. Extra spannend wordt het als het onderzoek naar de meervoudige moord wordt toegewezen aan de pleegmoeder van Philip, politiechef Helen Sikkeland.

Bij het kijken naar Eyewitness zat ik regelmatig op het puntje van de bank, adembenemend zo spannend.

Marga de Jong

Deze series reserveren, klik dan op onderstaande titels!

The cliff

Eyewitness