dinsdag 30 oktober 2018

Mijn spannende luisterbieb top 3

Omdat ik dagelijks naar mijn werk een aardig eindje moet fietsen beluister ik graag een boek uit de Luisterbieb-app.



Mijn top 3:
1. De krijtman , het debuut van C.J. Tudor. voorgelezen door Louis van Beek. 
Een heerlijke spanning wordt er in dit boek opgebouwd en versterkt door een sinister muziekje tussendoor. Hier moest ik eerst even aan wennen maar het hoorde er na een tijdje helemaal bij. Eddie verteld afwisselend over heden en verleden waarbij een moord en krijtmannetjes uit het verleden nog steeds een rol blijken te spelen in zijn leven.

 


                                                   
2.De Oxen serie: De hondenmoorden, De schaduwmannen en Bevroren vlammen is een trilogie van Jens Hendrik Jensen voorgelezen door Marc-Peter van der Maas
Deze drie boeken heb ik in één adem afgeluisterd/uitgelezen. Het was zo spannend dat ik ook de papieren versie in huis heb gehaald om s'avonds op de bank verder te kunnen lezen.
Het draait om een oorlogsveteraan die zijn oorlogservaringen nooit heeft kunnen verwerken en onverwachts te maken krijgt met een moord waarna hij moet vluchten voor zijn leven. Bij alle intriges die zich in deze trilogie afspelen dacht ik regelmatig, dit zou misschien echt kunnen gebeuren....








3. Een dodelijk venijn van Fred Vargas voorgelezen door Johannes Sneekes
Mijn favoriete schrijfster weet iedere keer weer een heerlijk , humorvol boek met commisaris Adamsberg in de hoofdrol te schrijven. Vargas mixt  bijzondere stukjes geschiedenis met moord die Adamsberg en zijn team meestal op een ludieke manier oplossen. In dit deel zijn er in korte tijd drie oudere mannen dood gevonden na een spinnenbeet. Adamsberg voelt dat er meer achter zit....





Regelmatig stellen ze mij de vraag: hoor je het verkeer wel met je oortjes in? Ja zeker wel, soms is er zelfs teveel herrie door wind of autoverkeer, dan luister ik het fragment vaak een tweede keer. Als ik tussen het stadsverkeer fiets doe ik het luisterboek uit, dan is het me te druk.
Tip: ook fijn voor in het vliegtuig of in de auto en ik sprak laatst iemand die luisterde tijdens het strijken...

Veel luisterplezier!

Voor meer informatie over de luisterboeken app kun je kijken op de website van Bibliotheek online.

 Ingeborg Roos


dinsdag 23 oktober 2018

Ladies of Soul

Ladies of Soul
Waarschijnlijk staan op de afbeelding hiernaast wel wat bekende gezichten voor je. En misschien ken je ze allemaal wel bij naam want de 5 dames hebben, ieder voor zich,  hun voetsporen ruimschoots verdiend. De gelegenheidsformatie Ladies of Soul is in 2013 opgericht en bestond in eerste instantie uit Berget Lewis, Trijntje Oosterhuis, Candy Dulfer, Edsilia Rombley en Glennis Grace. Sinds dit jaar maakt Trijntje officieel geen deel meer uit van de groep, maar ze heeft  nog wel een gastoptreden verzorgd. Voor mij is Trijntje de bekendste van het stel, omdat ik al een paar keer een optreden van haar heb bijgewoond. Maar ik ben fan van alle ladies en hun cd's zijn dan ook terug te vinden in mijn cd-kast thuis. Trijntje is bekend geworden als zangeres van de groep 'Total Touch' (waar ook Berget en haar broer Tjeerd deel van uitmaakten). Maar ook haar optreden bij de opening van de Arena in 1996 (ze zong toen het lied 'De zee') maakte op veel mensen indruk.
Edsilia en Glennis hebben beiden in de Soundmixshow (wie heeft dat niet gezien) gezeten en aan het Eurovisiesongfestival  deelgenomen (geldt ook voor Trijntje, maar die maakte toen vooral de tongen los door haar kledingkeuze). Candy Dulfer is saxofoniste, die al aardig wat van de wereld heeft gezien door haar optredens met o.a. Prince en Van Morrison. Maar ik moet zeggen dat haar zangstem ook niet slecht is. Glennis Grace heeft internationale ambities en wist het onlangs zelfs te schoppent tot de finale van 'America's got talent'. Een concert van de Ladies of Soul heb ik nog nooit bijgewoond, maar misschien gaat dat nog wel eens gebeuren. Want gezien hun grote successen met  deze concerten zie ik er niet snel een eind aan komen. Het concert wordt elk jaar ook uitgezonden op Ziggo en verschijnt cd en dvd.
Elk jaar vragen ze een aantal artiesten een gastoptreden te verzorgen. Op deze editie van vorig jaar zijn dat de Amerikaanse soul-, jazz- en gospelzangeres Oleta Adams en zanger Alain Clark. Hun concerten bestaan bijna altijd uit covers van bekende nummers en zijn een mix van pop, funk, soul, R&B en soms hiphop. Als ik de cd weer eens beluister of de dvd heb opgezet, ben ik daarna vaak automatisch in een betere stemming dan daarvoor. Ik word er vrolijk van.




Wil je meer van deze muziek luisteren en zien, dan kan je hier de dvd reserveren.


Gabrielle




dinsdag 16 oktober 2018

Kieft

Laatst had ik het met een collega over topsporters. En ook dat het leven van sommige topsporters niet over rozen gaat. Een tijd geleden heb ik het boek Mijn gevecht over oud wielrenner Thomas Dekker behandeld op dit blog. Een boek waarin dopinggebruik centraal staat. Mijn collega raadde me aan ook het boek over Wim Kieft van Michel van Egmond eens te lezen. Ik heb niks met voetbal en weet er ook maar heel weinig van. Maar het openhartige boek over Wim Kieft heeft me wel geraakt. Uit dit boek blijkt dat ook succesvolle voetballers maar gewoon mensen zijn. Aan de buitenkant lijkt het leven van topvoetballers allemaal glitter en glamour maar over hun echte leven weet je niets.

Het boek gaat voor een groot deel over de cocaïne- en alcoholverslaving van Wim Kieft. Een verslaving die bijna twintig jaar heeft geduurd en waar bijna niemand van wist tot het verschijnen van dit boek in 2014. Een verslaving waar Wim Kieft nog steeds tegen moet vechten. In 2014 brengt hij nog dagelijks bezoeken aan bijeenkomsten van Narcotics Anonymous. Het gaat ook over voetbal en hoe Wim Kieft tegen andere spelers of bondscoaches aan kijkt. Sommigen mag hij graag, anderen niet. Ook als niet voetbal liefhebber leuk om te lezen omdat je de namen en gezichten toch wel kent. Het gaat ook vaak over de kopbal tegen Ierland tijdens het EK van 1988. Met een knipoog want iedereen die Kieft over deze kopbal aanspreekt was erbij en zat precies in de lijn van de bal.



Het verhaal van Kieft is triest en openhartig. Net als andere junkies denkt hij op een gegeven moment alleen nog maar aan "scoren". Doet alles om aan geld te komen voor cocaïne want zijn vermogen heeft hij er compleet doorgedraaid. Hij vervreemd de mensen die om hem geven van zich. Wim Kieft de topvoetballer is erg onzeker van zichzelf en heeft een negatief zelfbeeld. Hij staat niet graag in de spotlights. Dit is trouwens niet de reden van zijn verslaving. Op een dag probeerde hij een lijntje en hij vond het gewoon verschrikkelijk lekker staat ergens in het boek.

Het boek leest makkelijk en is interessant om te lezen voor voetbalfans én niet voetbal liefhebbers. Ondanks alle ellende komt Wim Kieft toch over als een sympathieke kerel. Wil je na het lezen van dit boek nog meer over Kieft weten? Dan is er goed nieuws. Binnenkort verschijnt De terugkeer. Dit gaat over Kiefts'belevenissen tijdens zijn Italiaanse periode. Maar ook over zijn constante strijd tegen de verleidingen, over zijn terugvallen en over een heel nieuw probleem: de dwanggedachten die hem tegenwoordig uit zijn slaap houden.

Je kunt Kieft hier reserveren in onze catalogus. Het boek is ook te downloaden als e-book via www.onlinebibliotheek.nl.

maandag 1 oktober 2018

Waarom nou alleen boeken?


"Waarom alleen boeken?" 
Het is 29 augustus wanneer ik deze vraag hoor. Een klein stemmetje, zo van 'nee hè?' op de jeugdafdeling. En ik begin gelijk te stralen.

Ouderwets
De bibliotheek is ook voor mij nog altijd een plek die ik gelijk met boeken associeer. Stapels vol vooral oude boeken. Een teleurstelling voor sommige bezoekers die al in geen tijden de bieb hebben aangedaan, want dat beeld klopt allang niet meer. Oude boeken zijn soms lastig te vinden, studieboeken al helemaal! De bibliotheek is met zijn tijd mee en heeft veel nieuwe uitgaves liggen, want dáár is de meeste vraag naar. En omdat de bibliotheken nog steeds bezig zijn om op landelijk niveau te gaan samen werken en een gebouw maar beperkte ruimte heeft worden boeken ook over het land verdeeld. Dat unieke oudere exemplaar wat ik zoek blijkt dan ineens in het zuiden van het land te liggen. Als ik geluk heb kan ik het aanvragen, maar heb ik pech dan kan ik het alleen daar inzien. Maar boeken zijn al lang niet meer het enige dat de bibliotheek biedt.

Nieuwerwets
Eerder die dag kwam er een mevrouw langs om te printen. De suggestie kwam van haar vriendin, anders had ze zelf er nooit aan gedacht om dat in de bibliotheek te komen doen. Ze was geen lid en was al jaren niet meer binnen geweest. Het verbaasde haar dat er in de bibliotheek meer dan alleen boeken te vinden was. Alles was zo modern! 
Dat je zelf je boeken kan scannen, een bonnetje kan kopen bij een automatisch betaal station, dat er computers staan en tv schermen hangen, dat er spellen en games liggen en dat er beneden jongeren ook daadwerkelijk aan het gamen zijn. En dat je nog wel een krantje kan lezen?  Ja, dat laatste was ook belangrijk en kan je bij ons ook doen.

De Vraag
Het is enkele uren later wanneer een moeder met haar zoontje de jeugdafdeling op komt lopen. Ze laat een diepe zucht wanneer zoonlief wegschiet van haar zijde. Hij gaat richting de computer die verhaaltjes aanbiedt voor de kleinsten. En dan nog te zwijgen over de hoeveelheid speelgoed die verspreid staat in deze hoek van de bibliotheek. "Nee, we gaan alleen boeken uitkiezen," hoor ik de moeder zeggen. Met tegenzin komt het antwoord van haar zoontje. "Waarom nou alleen boeken?"

Goede vraag, dacht ik. Die hoop ik vaker te horen in de bibliotheek.

Amber