dinsdag 27 juni 2017

Casa Familia

Casa Familia

Als ik vakantie heb doe ik mezelf altijd een boek cadeau. Ook al heb ik een gigantische boekenkast (de bieb) tot mijn  beschikking, ik vind het ook leuk om mijn eigen boekenkasten af en toe aan te vullen met iets nieuws. In de boekwinkel stuitte ik op Casa Familia. Het had een uitnodigend omslag en de achterflap beloofde een spannend verhaal. De  schrijversnaam kwam me vaag bekend voor (naar later bleek had ik al eerder een boek van haar gelezen). De keuze was dan ook snel gemaakt. Nathalie Pagie debuteerde in 2013 met De toneelclub en hield daarna aardig de vaart erin. Want het jaar daarop verscheen De campus en in 2015 Paradijsvogels en een paar maanden geleden dus Casa Familia. 


Hoofdpersonen in dit boek zijn journalisten Tara Linders en Diego Martinez, die in Paradijsvogels al eerder hun opwachting maakten. Met hun collega's hebben ze een survivalweekend in de Belgische Ardennen. Voor Diego is dit de perfecte plek om zijn problemen thuis even te vergeten. Tara is niet zo'n groepsdier en gaat liever in haar eentje de hort op om de omgeving te verkennen. Als  ze zich ongevraagd met een knokpartij in de plaatselijke kroeg bemoeit krijgt ze te maken met een paar ongure types, die bepaald niet zitten te wachten op pottenkijkers. Per toeval stuit ze in het bos op een ondergrondse opslagruimte stuit, die vol staat met opgezette dieren en ze vindt er zelfs een kinderhand op sterk water. Journalist als ze is wil Tara dit tot de bodem gaan uitzoeken en neemt meteen vakantie hiervoor op. Hoewel zijn vriendin hier niet bepaald blij mee is (ze zouden net op vakantie  gaan) besluit Diego al snel Tara hierbij te gaan helpen. Niet lang daarna wordt ze gemolesteerd door een paar jongens die wraak wilden nemen en Diego opgepakt op verdenking van het plegen van een moord. Dit is  het begin van een hele reeks spannende ontwikkelingen. Hun speurtocht voert hen tenslotte naar Spanje, waar het tot een hele verrassende en bizarre ontknoping komt (ik zag hem in ieder geval niet aan komen).

Casa Familia is een aanrader voor iedereen die van spannende boeken houdt (en dat zijn er heel veel). Het leest makkelijk weg en naarmate het verhaal vordert wordt het steeds spannender. Je moet wel een klein beetje een sterke maag hebben vanwege de lugubere vondsten. Na het lezen van dit boek ben ik meteen naar de bieb gegaan om Paradijsvogels te gaan halen. Met nog een weekje vakantie voor de boeg moet het geen probleem zijn om dit boek ook weer bijna in één ruk uit te lezen.



Ook zin gekregen om dit boek te lezen? Reserveer hem dan hier in onze catalogus.

Gabrielle




dinsdag 20 juni 2017

Dagboek uit de rivier

Spannende Boeken Weken
De Spannende Boeken Weken zijn weer in volle gang en duren nog tot en met 25 juni. Een goed moment om weer eens een spannend boek te bespreken. Op 7 juni jongstleden is de VN thrillergids weer uitgekomen. Naar mijn mening een mooie leidraad in je zoektocht naar spannende boeken. En omdat er in die gids altijd maar weinig boeken de volledige 5 sterren weten binnen te slepen heb ik er daar één van uitgekozen. Het thrillerdebuut van een Nederlandse schrijver. Dagboek uit de rivier van Frederik Baas. Dit is een pseudoniem van Jan van Mersbergen die al een aantal literaire boeken op zijn naam heeft staan. Dagboek uit de rivier is wel zijn thrillerdebuut.

Het verhaal
Barbara gaat na een vervelende scheiding met haar nieuwe vriend Robbert en haar zoon Rens een weekje op vakantie naar de Ardennen. Daar woont ook een schrijver die een heel lovend debuut op zijn naam heeft staan. Robbert is de uitgever van zijn boeken en Barbara heeft die schrijver al eens ontmoet tijdens een uitgeversborrel. De schrijver werkt in de Ardennen al een paar jaar aan een nieuwe roman maar heeft last van een writersblock. Opvallend is dat Robbert nogal negatief neergezet wordt door de schrijver. Omdat ze de oplaadkabel van de iPad van Rens zijn vergeten verzint Barbara op een gegeven moment een speurtocht die ze heeft gebaseerd op de verdwijning van een jonge vrouw (Emma) daar vlak in de buurt. Deze verdwijning is ook het onderwerp van de nieuwe roman van de schrijver die maar niet van de grond komt. De speurtocht die als spel begon veranderd echter in een echte zoektocht naar de verdwijning van Emma.



Spanningsboog
Het verhaal wordt echt spannend op het moment dat Barbara het spel bedenkt om in eerste instantie vooral haar zoon Rens bezig te houden en te voorkomen dat de jongen zich gaat vervelen. Dat spel wordt gaandeweg steeds serieuzer en raakt steeds meer verweven met het onderzoek naar de verdwijning van de jonge vrouw. De aanwijzingen van de speurtocht lijken steeds meer naar de oplossing van de verdwijning van Emma te leiden. Het boek en het onderzoek komen n een stroomversnelling en de spanningsboog loopt flink op.

De uiteindelijke wending in het boek is zeker verrassend maar in mijn beleving ook ongeloofwaardig. Daarom krijgt het boek van mij 4 sterren in plaats van de 5 die het boek door de VN thrillergids is toe bedeeld. De taal in het boek is éénvoudig en vlot waar door het leest als een trein. Verder is het boek niet te dik, slechts 200 bladzijden. Ik denk dat het boek het daarom ook goed zou kunnen doen bij scholieren.


Reserveer Dagboek uit de rivier hier in onze catalogus


Chris

dinsdag 13 juni 2017

Zomerplaat 2017

Zomer uit Schotland
In het rijtje 'Landen waar ik wel wil wonen (ooit)' staat Schotland strak op de eerste plaats, niet in het minst omdat ik er in een grijs studie verleden gewoond heb. Favoriete Schotse band is al ruim 25 jaar Texas, met frontzangeres Sharleen Spiteri.
Ik kan niet zeggen wat mijn favoriete album is, wel dat het album The Hush uit 1999 mij altijd aan de zomer doet denken.
Daar is nu een tweede zomeralbum bijgekomen, Jump on board.



Jump on board
De stijl van Texas kenmerkt zich door allerlei invloeden: van Motown, rootsrock en blues naar pop. Het nieuwe album heeft zelfs vleugjes disco in de nummers verwerkt.
Bijna elke dag draai ik dit album, want (ondanks enkele liefdesverdriet nummers) ik word er erg blij van.
Én omdat Texas in november optreedt in Tivoli Vredenburg en er natuurlijk wel naar hartenlust meegezongen moet worden. Eén van de topnummers is het uptempo Tell that girl, waardoor je vanzelf uit volle borst mee gaat zingen:



Luisteren in de zomer
Via Muziekweb kun je The Hush aanvragen
Bijna aanwezig in onze vestigingen is Jump on board, je kunt dit album al bestellen!
Wil je genieten van een vrolijk popconcert met zware Schotse accenten, bestel dan je kaarten bij TivoliVredenburg

Sanneke

vrijdag 9 juni 2017

Te gast bij Norma en Norman Bates



Psycho
Hitchcock's klassieke film Psycho kreeg ooit drie vervolgen (naast de volledig overbodige beeld-voor-beeld herverfilming). Allemaal met Anthony Perkins als hoofdrolspeler Norman Bates. Psycho II bleek verrassend goed en daarna werd het als verwacht minder (maar bleef wel interessant genoeg) in delen drie en vier. Hitchcock heeft veel lof voor zijn meesterwerk ontvangen, maar niet alle eer behoort hem toe. Een aantal van de briljante ideeën die op zijn conto worden gezet, komen in feite uit de koker van Robert Bloch, de schrijver van het oorspronkelijke boek. Diens vlotte thriller is beter dan hij vaak wordt afgeschilderd. Ook Bloch schreef een boeiend vervolg dat echter buiten de titel niets met de vervolgfilm te maken heeft. In plaats van Psycho III kwam hij tenslotte met Psycho House. In zijn visie was Norman overigens een gezette man van middelbare leeftijd.

Mystiek
Ik keek niet bepaald uit naar een moderne tv-serie die de jonge jaren van Norman Bates zou behandelen (zoals ook in de tv-film Psycho IV werd gedaan). Het enige dat ik teleurstellend vond aan Hitchcocks film was de verklaring door de psychiater aan het eind. Het haalde de mystiek weg en legde uit wat je zelf ook aardig kon bedenken. Ik zat dan ook niet te wachten op een reeks waarin je Normans moeder in levende lijve tegen zou komen en mogelijk een psychologische verklaring zou krijgen, over een aantal seizoenen, van hoe het zo ver met die jongen heeft kunnen komen. Maar toen het eerste seizoen van Bates Motel in de bibliotheek op een display verscheen, heb ik het toch geleend om een indruk krijgen. En het is niet bij een aflevering gebleven.

Unheimisch
In Freddy Highmore is een magnfieke jonge Norman Bates gevonden. Deze acteur kende ik van de ontroerende speelfilm August Rush - over een muzikaal wonderkind. Ook fysiek neigt hij helemaal naar de volwassen versie van Perkins. Een bescheiden, ogenschijnlijk prettige teenager in zijn eigen wereld waar je een steeds unheimischer gevoel bij krijgt. Rustig opgebouwd in de relatie met zijn moeder die geleidelijk aan net zo ongemakkelijk aanvoelt. Daar komt een verrassende rol van een halfbroer bij, die ik eerst storend vond, maar echt toegevoegde waarde blijkt te hebben. De rollen worden sterk ingevuld en de serie trapt niet in de voor de hand liggende valkuilen. Het is geen slasher reeks geworden met een moord per aflevering, geen goedkoop teenage drama en vooral geen standaard Amerikaanse opvoedingsverklaring voor het ontstaan van een moordenaar.

Invloeden
Het is juist de vraag bij de vele mogelijke invloeden welke de overhand heeft. Het gedrag van zijn moeder, de reacties van zijn halfbroer, de manipulaties van vriendinnetjes, de bemoeienis van het onderwijs, de verlatenheid, de criminele elementen in en om het stadje,de corruptie van wetshandhavers en/of iets wat al in hemzelf aanwezig is? Het kan ook juist de mix zijn of misschien zelfs geen van deze zaken.. Belangrijker lijkt de vraag waarom Norman niet echt geholpen en tegen zichzelf beschermd wordt, terwijl iedereen in feite kan zien en ziet wat er gaande is. Wat dat betreft heeft het wel iets van Kroniek van een aangekondigde dood van Gabriel García Marquez

Moderne tijd
Wonderlijk is wel de keuze om het geheel in de moderne tijd te laten afspelen. Gezien het tijdsbeeld waarin Psycho past en waar dit naar toe zou moeten leiden. Maar het kan allemaal prima op eigen benen staan. Fijn zo'n drama dat alle tijd en sfeer neemt voor de ontwikkeling van het verhaal. En daarbij de spanning subtiel (en op verschillende punten bewust even minder subtiel) opbouwt.

Raoul

Reserveer Bates Motel in onze catalogus

dinsdag 6 juni 2017

Witte raaf

Bram Dehouck
Bram Dehouck (1978) is een Vlaamse schrijver, opgegroeid in het landelijke Poperinge. Op zijn achttiende volgde hij een artistieke opleiding in Gent en daarna deed hij nog journalistiek. Het eerste boek van Bram Dehouck dat ik ooit heb gelezen was Een zomer zonder slaap. Wat heb ik genoten van dit boek, wat een absurd verhaal! Het decor is het plaatsje Blaashoek en je leeft gewoon mee met de moordenaar. Na dit boek werd ik nieuwsgierig naar deze auteur.

Prestigieuze prijzen
In 2007 publiceerde hij het boek Het meisje dat vergeet. Het is een aangrijpend verhaal over zijn zus die na een verkeersongeval niets meer onthoudt. In 2009 debuteerde hij met De minzame moordenaar, bekroond in 2010 met de Schaduwprijs en de Gouden Strop.
Na het succes kwam in 2011 Een zomer zonder slaap. Ook dit boek kreeg de Gouden Strop. Het boek was net verschenen of er werden al filmrechten aangevraagd. Op 12 november 2012 lag zijn derde roman Hellekind in de boekhandel. Inmiddels heb ik ze allemaal gelezen en ik keek reikhalzend uit naar zijn volgende werk. In september 2016 verscheen Witte Raaf, zijn vierde misdaadroman.

Witte Raaf
Stefanie Baertsoen werkt al geruime tijd als marketingmedewerker bij Scherpereel. Eerder heeft ze een burn-out gehad en om haar te ontzien wordt er een nieuwe medewerker aangesteld ter versterking van de marketingafdeling. Nick Farkas, een man met een onberispelijke staat van dienst en een indrukwekkend curriculum vitae. Volgens Ludo, haar werkgever bij Scherpereel, is hij een witte raaf. Een witte raaf is letterlijk een bijzondere vogel. Iemand met opvallende en zeldzame kwaliteiten wordt ook wel een witte raaf genoemd.

Machtsspel
Het verhaal is uit drie delen opgebouwd en de auteur heeft het personage van Nick Farkas als een rode draad door alle delen verweven.
In het eerste deel van het boek ontwikkelt zich een psychologisch machtsspel tussen Stefanie en Nick. Stefanie krijgt een heel andere kant van Nick te zien dan Ludo en de andere collega's. Hij verkoopt gladde praatjes, kleineert, manipuleert en schuwt daarbij geen enkel middel. Met gemak zet hij alles naar zijn hand. Op zijn eerste werkdag neemt hij heel geraffineerd het kantoor van Stefanie in beslag.

Tijdens het lezen groeit mijn intense afkeer voor Nick Farkas. Ik krijg een bloedhekel aan die arrogante blaaskaak. De schrijfstijl van Bram Dehouck spreekt zeer tot de verbeelding en roept diverse gevoelens op. Je leeft met Stefanie mee, ook omdat er bij haar thuis nog andere problemen spelen.
We hebben allemaal wel eens ervaringen gehad met een manipulatief persoon in onze omgeving.

Rechercheonderzoek
Het tweede deel gaat over het rechercheonderzoek om de dader te vinden van de overval in het huis van Nick Farkas. Hoofdinspecteur Tess Jonkman en inspecteur Andy Wolkers komen in beeld om onderzoek te doen.

De rechtszaak
Tot slot wordt in het derde deel de rechtszaak behandeld. We verschuiven van de werkvloer en de rechercheruimte naar de rechtbank. In de rechtszaal maakt de advocaat Jean-Paul Van Steedam de dienst uit. Hij bespeelt juryleden en maakt zelfs Tess Jonkman onzeker bij het getuigenverhoor.

Manipulatieve optredens van advocaten in rechtszaken en pesten op het werk zijn aansprekende thema's. Gecombineerd met de inspirerende schrijfstijl van de auteur leest dit heerlijk vlot weg.

Marga de Jong

Dit boek reserveren! Klik hier!

vrijdag 2 juni 2017

Een gek beest

Doorgedraaid
Wat moet je beginnen als een van je pauwen volkomen doorgedraaid raakt? Met dat probleem krijgt lord McIntosh te maken. Hij ziet maar één oplossing en die heeft heel wat consequenties voor de personen in het boek De pauw van Isabel Bogdan.

De lord, de lady en de pauw
Hamish en Fiona McIntosh zijn beiden hoogopgeleid en bovendien van adel maar om een oud landgoed te onderhouden is iets anders veel belangrijker, namelijk geld. Om financieel het hoofd boven water te houden verhuren zij regelmatig een deel van het huis en de bijgebouwen aan toeristen. De mensen vinden er rust en ruimte en hebben het er over het algemeen prima naar hun zin al zijn de onderkomens enigszins primitief. Er is wel een minpuntje en dat is die ene pauw. Mannetjespauwen reageren meestal nogal heftig op elkaar maar deze maakt het wel erg bont. Alles wat ook maar een beetje blauw is gaat hij op een zeer agressieve manier te lijf omdat hij denkt van doen te hebben met een concurrent op het amoureuze vlak. Auto's, vuilniszakken en speelgoed; werkelijk niets is veilig voor het stomme beest, daar moeten wel ongelukken van komen.

Teambuilding tegen wil en dank
Op een dag komt er een stel bankiers met hun leidinggevende, een kokkin en een psychologe naar het kasteel. Ze komen voor een weekendje teambuilden maar de meesten van hen hadden hun vrije tijd veel liever op een andere manier willen besteden. Het bezoek is nog maar net gearriveerd of daar begint de ellende al. Het is steenkoud, de leidinggevende Liz laat zich van haar meest onaangename kant zien en de pauw wordt weer eens hysterisch. Als gevolg hiervan neemt de lord een ingrijpende beslissing en daarna ontstaat er langzamerhand een klucht waar iedereen op zijn manier een bijdrage aan levert. Het ene misverstand volgt op het andere, zo gauw iemand denkt dat hij weet hoe het zit wordt hij weer aan het twijfelen gebracht.

Meer rampspoed
Als Liz een flinke kou oploopt, het hele dal insneeuwt en tot overmaat van ramp ook nog de stoppen doorslaan is de chaos compleet. Van teambuilding lijkt vooralsnog totaal geen sprake te zijn maar gaandeweg lijken de omstandigheden toch tot iets positiefs te leiden. Misschien is het juist wel handig dat Liz even uitgeschakeld is. Bovendien kan het lekker ontspannend zijn om samen buiten in een behaaglijk bubbelbad te zitten, juist omdat de omgeving zo bar koud is. Maar ja, hoe zit het nu eigenlijk precies met die pauw?

Fijn vakantieboek
Als je een luchtig en humoristisch vakantieboek zoekt, is De pauw een echte aanrader. Het boek staat al een hele poos in de Duitse bestsellerlijst. De schrijfster bezocht de afgelopen twintig jaar regelmatig een afgelegen landgoed in de Schotse hooglanden waar zij inspiratie opdeed voor deze roman.

Wil je dit leuke boek reserveren? Klik dan hier.

Louise