vrijdag 25 november 2016

Democratie in het Noord-Hollands bibliotheeknetwerk

In juni schreef ik over de oproep die ik deed bij de VOB vergadering om tot een democratischer systeem over te gaan binnen de ledenvergadering.  Ik ben zeer benieuwd of het in de decembervergadering al op de agenda zal staan. Een stuk waarin we naar een modernere, op argumenten gebaseerde besluitvorming over kunnen gaan, ipv op machtsdenken. Besluiten die niet op argumenten genomen en gedeeld kunnen worden, of besluiten waardoor een bepaalde groep leden benadeeld worden zou je niet moeten nemen naar mijn idee. Zoals in de tijd van de oude Grieken zou je met elkaar de discussie moeten aan gaan, kennis delen en op basis daarvan al dan niet een besluit moeten nemen. En dat dit in veel gevallen een compromis is tussen de uitersten van standpunten.... daar zijn we in Nederland groot mee geworden ;-)

Gisteren werd in Den Helder in ieder geval in het Noord-Hollandse SOOB-
netwerk al een klein stapje voorwaarts gedaan, of misschien moet ik zeggen dat wij eindelijk de 21ste eeuw instapten. Want ik geloof dat heel veel provinciale directie-overleggen al lang niet meer werken met gewogen stempunten in een netwerkvergadering. Gisteren werd unaniem besloten om iedere bibliotheek één stem te geven, en om af te stappen van een uitzonderingspositie voor de grootste bibliotheek in onze provincie met altijd een zetel in het dagelijks bestuur. Dat is een mooi besluit, en ik feliciteer ons provinciale netwerk dan ook met dit besluit. Nu de VOB nog met one man, one vote ;-)

dinsdag 22 november 2016

de ruimte en de ziel


Loftrompet
Even geleden heb ik in dit blog de loftrompet over Shetland opgestoken. Een detectiveserie gebaseerd op de boeken van Ann Cleeves. Terzijde noemde ik de reeks Vera die ook op haar werk gebaseerd is. Ik had die serie nog niet gezien en had daar ook niet zo'n behoefte aan. In de veronderstelling dat dit na Shetland alleen maar kon tegenvallen. Ik had het mis. Vera heeft tegen elke verwachting in zelfs nog meer indruk op mij gemaakt.

New York en Northumberland
Je kijkt anders als een tv-serie zich afspeelt op een plek of in een gebied waar je zelf geweest bent. Sinds ik New York heb verkend, wordt er aan vele series een extra dimensie toegevoegd. En kijk ik ze vaak nog eens, maar dan anders. Northumberland is een volledig omgekeerde ervaring, maar dat ruige, desolate landschap is mij ook uit het hart gegrepen. Het wordt in Vera zo prachtig in al zijn facetten verbeeld. Alleen dat is al genieten. Zij woont er alleen in de afgelegen cottage van haar overleden vader. Haar rechterhand Joe Ashworth heeft juist drukte om zich heen nodig en begrijpt de betekenis van dit landschap niet. Aan het eind van het eerste seizoen maakt Vera hem duidelijk dat als je de waardering voor dit soort natuurlijke open ruimte verliest, je ook je ziel kwijtraakt.

Karakterstudie
Juist dat is iets waar DCI Vera Stanhope een sterke verbinding mee houdt. De ziel. Hoe zeer ze ook aan zichzelf kan twijfelen, hoeveel moeite ze ook met haar privéleven heeft, hoe bazig ze zich ook naar haar ondergeschikten kan gedragen en hoe vinnig ze naar verdachten kan zijn, er schuilt een diep doorleefde menselijkheid achter. Een verbinding met de ziel waar geen woorden bij nodig zijn. Die boven komt drijven als het er werkelijk toe doet. Vera is niet alleen een fantastische detectiveserie, maar ook een fascinerende karakterstudie van alle betrokkenen. Wat alleen werkt als er weergaloos gespeeld wordt en dat is zonder uitzondering het geval.

Laat verder de beelden maar spreken. Leen alle 4 seizoenen (allemaal meesterlijk) op dvd (het 5e komt eind dit jaar uit), stook het haardvuur op en terwijl de elementen buiten tekeer gaan kom je in een al even sfeervolle setting bij krachtige vertellingen rond het wezen van het bestaan. Als je er voor open staat.

Raoul


Reserveer Vera in onze catalogus

donderdag 17 november 2016

Verdwaasd

Klaus-Peter Wolf, geboren in 1954 in Gelsenkirchen, is freelance schrijver en scenarist. In Duitsland geniet hij grote bekendheid met een serie misdaadromans die zich in Oost-Friesland afspelen. Zijn boeken zijn vertaald in 24 talen en bekroond met talrijke prijzen, net als zijn films. De auteur heeft ook meerdere scenario's geschreven voor Tatort.

Krimi
Behalve misdaadromans schrijft hij ook spannende korte verhalen. Een aantal er van zijn gebundeld onder de titel "Verdwaasd" in de serie Crimineeltjes van Uitgeverij Stortebeeker.

Het boekje kwam mij onder ogen, ik begon er in te lezen en kreeg de smaak te pakken. Zeven spannende korte misdaadverhalen die zich afspelen in het Duitse Oost-Friesland, waar de auteur ook woonachtig is.

Spannend en intrigerend
Familieverraad, hekserij, huiselijk geweld, een overheersende moeder, haat en jaloezie passeren de revue. De internetheks bijvoorbeeld is een intrigerend verhaal. Spannend, beeldend en geschreven in de ik-vorm. Alsof je het zelf beleeft, een macabere story met een einde waarbij de verbeelding van de lezer wordt aangesproken. Deze bundel met ongewone verhalen over mensen met waanideeën heb ik in één ruk uitgelezen.

Dit boekje reserveren! Klik hier!

Marga de Jong






dinsdag 15 november 2016

Een dame in een busje

Tijdelijk parkeren
Miss Shepherd, een oude en excentrieke dame, leeft in een aftands busje. Ze heeft de gewoonte dit busje lukraak bij iemand voor de deur te parkeren. Ze zet het dan hier en dan daar tegen de stoeprand en bivakkeert er een poosje. En wee degene die protest aantekent. Ze moppert, snauwt, is ondankbaar voor aangeboden hulp en ruikt bovendien niet erg aangenaam.


De schrijver (die het trouwens zelf echt meemaakte)
Op een dag besluit Miss Shepherd haar busje bij de oprit van Alan Bennett te zetten. Hij is schrijver en acteur en leidt een wat teruggetrokken leven in zijn werkkamer. Hij heeft een zieke, hulpbehoevende moeder en zo nu en dan een vluchtige date. Een groot deel van de tijd praat hij tegen zichzelf omdat er niemand anders voorhanden is. Alan geeft, tegen wil en dank, toestemming aan de oude vrouw maar laat doorschemeren dat het niet te lang moet duren. Maar dan kent hij The lady in the van nog niet! Zij manipuleert hem net zo lang tot haar bestelbus daadwerkelijk in zijn tuin staat. Tijdelijk parkeren verandert zo in permanent wonen. Fijn voor haar want zo heeft ze geen last meer van politieagenten die haar sommeren dat ding weg te halen. Niet zo fijn voor Alan want mevrouw is een lastpost.

Het verleden
Naarmate de film vordert komen we meer te weten over het verleden van deze eigenaardige vrouw.Wat heeft haar ertoe gebracht om zo te leven? Heeft ze nog familie? Wat is er vroeger gebeurd waardoor ze zo vaak om vergiffenis bidt en wie is toch die nare man die af en toe op haar busje klopt en voor wie ze zo bang is?


Inzichten
Vanzelfsprekend ga ik niet het hele verhaal uit de doeken doen. Wel kan ik vertellen dat niet alles is zoals het lijkt. En ook dat je, door iemand anders beter te leren kennen, tot inzichten over je eigen leven kunt komen. Alan Bennett kan daarover meepraten.

Maggie Smith en Alex Jennings
Het is een geweldig koppel, de hoofdrolspelers. Van Maggie Smith (Miss Shepherd) weten we zo langzamerhand dat ze álles kan spelen. Van een deftige, vileine grootmoeder in Downton Abbey tot deze opstandige, haveloze, dakloze vrouw. Haar tegenspeler Alex Jennings (Alan Bennett) is zeer geloofwaardig als de bescheiden schrijver die héél langzaam het vertrouwen van de oude vrouw weet te winnen. Een prachtige rol. De acteur lijkt ook nog eens sprekend op de echte Alan Bennett.
Ik heb erg genoten van The lady in the van. Hij boeit tot, letterlijk, het einde waarin nog een zeer grappig moment zit. Dankzij Alan.

Louise

Wil je deze film reserveren? Klik dan hier.

vrijdag 11 november 2016

de Bibliotheek op school

Als mensen mij vragen wat ik doe bij de bibliotheek is mijn antwoord: 'Het coördineren, opstellen en uitvoeren van dienstverlening aan het basisonderwijs.' Maar dat is nogal abstract natuurlijk. Veel van mijn werk heeft te maken met de Bibliotheek op school, waarvan ik hier een concreter beeld wil geven.


Al 5 jaar een succes
De Bibliotheek op school (dBos) is een landelijk concept die 5 jaar geleden opgezet is. Bibliotheek Kennemerwaard is daar meteen op ingehaakt om kinderen (weer) meer plezier te laten krijgen in het lezen. Dit was en is echt nodig omdat leren begint bij lezen en kinderen steeds minder lezen. Een kwart van de kinderen verlaat de basisschool met een leesachterstand van 2 jaar, terwijl je met een kwartier lezen per dag al zo veel winst boekt. Wij zetten in op leesbevordering en het inbedden van een leescultuur zodat kinderen graag gaan lezen. Waar we 5 jaar begonnen met 4 scholen en 2 consulenten, zitten we nu op 38 scholen en 12 consulenten!

Bouwstenen
De Bibliotheek op school bestaat uit verschillende bouwstenen waarvan de consulent verreweg de belangrijkste is. Zij (waar u zij leest, kan in een enkel geval hij gelezen worden) maakt het verschil door aanwezig te zijn op de school, activiteiten uit te voeren, kinderen te helpen, het team te ondersteunen en samen met de directie en de leescoördinator van de school de lijnen uit te zetten. Een andere belangrijke bouwsteen is de collectie. Helaas is het vaak zo dat een schoolbibliotheek onaantrekkelijk is en bestaat uit vele oude titels. De collectie wordt gesaneerd en beter gepresenteerd. Wij vullen de collectie aan met aantrekkelijke, goede, nieuwe titels die vaak juichend in ontvangst worden genomen door de leerlingen. Scholen willen natuurlijk weten of deze werkwijze resultaat heeft en daarvoor is de bouwsteen 'de monitor'. Dit is een meetinstrument die 1 keer per jaar wordt afgenomen en toetst op het plezier in lezen. Aan de hand van de uitslagen kan een leesplan voor het schooljaar erop gemaakt worden. Daarbij kan een school het ook merken aan betere resultaten in de avi-scores en op langere termijn in de cito-toetsen.

Er is meer dan lezen
Naast het lezen, zijn we al gauw gaan inzetten op mediawijsheid. Kinderen weten vaak wel hoe apparatuur
werkt, maar hoe je je beweegt op internet en bewust zijn van diverse zaken in de media is weer wat anders. Zij moeten hier net zo goed in opgevoed worden en vaak kunnen en willen de leerkrachten ook bijgespijkerd worden. Denk aan thema's zoals online privacy, cyberpesten en beeldvorming.
Nu we bij Bibliotheek Kennemerwaard ook volop bezig zijn met programmeren, kwam de vraag vanuit een school of we dat ook niet via dBos zouden kunnen aanbieden. Daar zijn we natuurlijk op ingegaan en sinds dit schooljaar zijn er 2 scholen waarbij de consulent ondersteunt op het gebied van 21e eeuwse vaardigheden. Die consulent ben ik, de enkele hij in het team :)

Het team
Als laatste nog over ons team waar ik heel erg trots op ben. Wij opereren namelijk behoorlijk zelfstandig, maar zijn wel echt een team. Ieder heeft haar talenten waar iedereen gebruik van maakt. We inspireren elkaar en blijven in ontwikkeling. Dit concept valt of staat met de personen die het doen en met deze passievolle mensen zit dat helemaal goed!


Joey


dinsdag 8 november 2016

Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd

WelkBoek
Het is echt toeval dat ik nu met mijn aanstaande reis naar Australië regelmatig boeken lees die zich daar afspelen. Ook in Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd heeft Australië een grote vinger in de pap. Ik kreeg hem toegestuurd van de redactie van WelkBoek om hem te lezen en als een WelkBoek toe te voegen. Voor wie denkt wat is WelkBoek?: dit is een bijzonder zoekprogramma van de Koninklijke Bibliotheek (Voor uitleg WelkBoek klik op deze link).

Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd
Deze roman, geschreven door het echtpaar Charles den Tex en Anneloes Timmerije, speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog maar dan in voormalig Nederlands-Indië en Australië.
Lienke en Guus zijn geliefden en de oorlog zorgt voor een langdurige scheiding: Lienke komt in een Jappenkamp terecht en Guus is gevechtsvlieger en gestationeerd in Australië. Dit deel van de Tweede Wereldoorlog kende ik nauwelijks en geeft een goed beeld wat zich aan de andere kant van onze wereldbol afspeelde. Dit boek is behalve een liefdesroman ook een oorlogsroman en grotendeels waargebeurd.

Citaat
De impressie die ik bij ieder WelkBoek-boek schrijf moet kort en pakkend zijn en o.a. weergeven wat voor gevoel het boek je geeft zonder teveel van de inhoud prijs te geven. Nadat ik dit stukje citaat heb geschreven wordt er nog door de redactie van WelkBoek feedback op gegeven en na wat aanpassingen is dan uiteindelijk het citaat klaar:
Als buitenstaander begin ik te lezen maar bladzijde na bladzijde word ik naar binnen getrokken en krijgt de hunkering van de geliefden Guus en Lienke vat op mij. Maar het is niet alleen deze liefde, er speelt veel meer, zoals de politieke intriges waarbij Guus als marionet wordt gebruikt. Sommige gebeurtenissen zijn zo fantasierijk, dat je nauwelijks kunt geloven dat ze werkelijk hebben plaats gevonden: waargebeurd overtreft de verbeelding.
Ook waar gebeurd?
Eén van die fantasierijke gebeurtenissen: Jippy, de hond van Guus, wordt iedere keer voor een vliegmissie naar zijn oppasadres gebracht. Omdat landen en opstijgen teveel tijd met zich meebrengt bedenkt Guus een ander plan: Jippy droppen met een parachute.... Gaat dat lukken? 

DWDD
Twee jaar geleden was de 92-jarige Anneke van Loggem bij De Wereld Draait Door en gaf aan dat zij het verhaal van Guus en Lienke herkent als haar eigen verhaal : haar geliefde bleek de navigator van Guus en beide waren op zoek naar hun geliefden: naar Lienke maar ook naar Anneke, Fragment uit De Wereld Draait Door: klik hier

Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd kun je reserveren in onze catalogus

Ingeborg

vrijdag 4 november 2016

Hindergroen

Martine Bijl
Martine Bijl
De naam Martine Bijl zal bij velen toch wel een belletje doen rinkelen, denk ik zo. Ze is geboren in 1948 en werd in 1965 ontdekt als zangeres door Willem Duys. Ze zat toen nog op het gymnasium. In datzelfde jaar maakte ze haar televisie-debuut in Cabaretkroniek. Martine is van vele markten thuis. Naast zingen heeft ze ook een vaardige pen, want ze heeft diverse boektitels op haar naam staan. Zo verscheen in 1974 Sprookjes van de Efteling, waar ze samen met Anton Pieck aan werkte. Een jaar later volgde een boek met bewerkingen van de sprookjes van Hans Christian Andersen. Meerdere sprookjesboeken zouden daarop volgen. Ken je  haar niet van het voorgaande dan vast van de Hak-reclames. In 2013 stopte ze daar mee na ruim 27 jaar dit gedaan te hebben in ruim 40 spotjes.



En de ouderen onder ons weten vast ook nog wel dat ze panellid was in 'Wie van de drie' naast o.a. Albert Mol. En anders vast nog wel van de televisieserie 'Het zonnetje in huis', waar ze 10 seizoenen lang in speelde naast  vader en zoon Kraaijkamp. De laatste jaren houdt ze zich voornamelijk bezig met het vertalen (ze heeft het liever zelf over hertalen) van musicals en presenteren van ' Heel Holland Bakt'. Aan dat laatste kwam onverwacht een voorlopig einde toen ze september vorig jaar getroffen werd  door een hersenbloeding. Jarenlang schreef ze columns voor het maandblad Zin. Een deel daarvan is terug te vinden in Hindergroen, maar ze heeft ook nieuwe geschreven voor dit boek.

Hindergroen
De naam zegt het al een beetje: hindergroen is een ander woord voor onkruid. Hier weet de schrijfster alles van af, omdat ze in Maarssen aan de Vecht in een heel groot huis woont (samen met echtgenoot Berend Boudewijn) en een gigantische tuin heeft, die ze zelf met heel veel plezier onderhoudt, zoals in het boek valt te lezen. Naast columns over haar tuin schrijft ze bijvoorbeeld  over haar ouders, kleren kopen (lees: dit zo lang mogelijk uitstellen en haar kleren eeuwig bewaren) en haar voorliefde voor het televisieprogramma 'Ik vertrek'. Met dit boek zal ze vast niet in aanmerking komen voor de Nobelprijs voor de Literatuur.  Maar wie fan is van de mens Martine Bijl heeft hier een heel leuk boek aan. Zelf heb ik het in een ruk uitgelezen met soms een glimlach op mijn gezicht, maar ik heb  ook hardop zitten lachen...


Wil je dit boek ook gaan lezen? Reserveer hem dan hier in onze cataogus.

Gabrielle