vrijdag 23 maart 2012

Tot ziens, tot morgen



William Maxwell

Niet bekende mooie boeken onder de aandacht brengen was een van mijn doelstellingen toen ik aan dit blog begon. Dat was ook de taak van Maxwell, die literair redacteur was van o.a.Updike, Salinger, Nobokov en Cheever. Tot hij zelf besloot te gaan schrijven en een weergaloos verteller bleek.

Plot

Na de dood van de moeder, verhuist de hoofdpersoon van Tot ziens, tot morgen,met zijn inmiddels hertrouwde vader naar het platteland van Illinois. Hij raakt dik bevriend met boerenzoon Cletus. Dan gebeurt er een drama. Clarence,de vader van Cletus schiet een bevriende boer Lloyd, die een verhouding heeft met zijn vrouw Fern, dood. Cletus verdwijnt uit zijn leven. Een aantal jaren later komt hij Cletus weer tegen op zijn nieuwe middelbare school. Hij doet net of hij hem niet kent als ze elkaar tegenkomen in de gang. Van die in een flits genomen beslissing heeft de ik-figuur vervolgens zijn hele leven spijt gehouden.

Moreel onbehagen

Het verhaal ontrolt zich vanuit de inmiddels gepensioneerde verteller op basis van herinneringen, krantenknipsels over de moord, telkens vanuit een ander perspectief. De vriendschap tussen de twee boeren die uiteindelijk eindigt in een drama. De opportunistische Fern die haar man uit rancune te gronde richt. Het religieuze schuldgevoel in een plattelandsgemeenschap overal aanwezig. Het gevoel van verstikking van diverse hoofdpersonen. Je gaat begrijpen waarom de moord is gepleegd en ook waarom de moord zelf niet wordt beschreven.

Boetedoening

Je begrijpt waarom de schrijver dit boek moest schrijven. Je hebt ooit een vriend afgewezen om een wanhoopsdaad die zijn vader pleegde, dat is onvergeeflijk. Dit boek wordt een inlossing van dat schuldgevoel tegenover een eens goede vriend. Jammer alleen van de vreemde letterlijke vertaling van de titel. Die spreekt niet echt aan. Dit boek verdient een groot publiek. Zijn beste boek is: De eerste zwaluw. Over de gevolgen van de dood van een moeder in een gezin.

Reseveer het boek van William Maxwell in onze catalogus

dinsdag 20 maart 2012

Vooruit! Werken!

Werken
Op vakantie gaan betekent vooruit werken..In dit geval een blog schrijven over iets dat ik nog niet gedaan heb op het moment van schrijven, over iets dat ik al gedaan heb op het moment van publiceren. Of: terwijl ik dit schrijf heb ik nog zeker een week werk voor de boeg voor ik op vakantie ga, terwijl op de dag dat dit gepubliceerd wordt, ik al weer bijna in het vliegtuig terug naar Nederland zit...
(Zouden de sneller-dan-het-licht-neutrino's in CERN zich voelen zoals ik na het opschrijven van deze zin?)

Reizen is...
Tijd dus om het over reisgidsen te hebben. Dit jaar staan Cambodja, Laos en Vietnam voor mij op het programma. En zoals bij alle reizen maak ik vooral gebruik van de Dominicus reisgidsen. De gidsen volgen altijd dezelfde overzichtelijk indeling en zijn geschreven door enthousiaste, ervaren reizigers. Uitgebreid komen de geschiedenis, natuur, religie, kunst en cultuur van een land aan bod, daarna wordt dieper ingegaan op steden, tempelcomplexen, natuurparken en andere bezienswaardigheden. Tips voor mee te nemen souvenirs ontbreken gelukkig niet.
De gidsen eindigen altijd met beknopte praktische informatie over vervoer, hotels en restaurants. Informatie die, en dat is eigenlijk een nadeel van elke papieren gids, al gauw verouderd is. Voor de wat minder verouderde praktische informatie gaat dan ook een veel te dikke Lonely Planet gids mee.

...zwaar!
Kan dat niet veel simpeler, meer "up-to-date" en kilo's lichter tegenwoordig? Ja hoor, er zijn meer dan genoeg applicaties van Lonely Planet te koop die je in een handomdraai op je iPad zet, voorzien zijn van de meest recente informatie en wat aanzienlijk veel kilo's scheelt. Echter, de tempels van Angkor Wat, de Vlakte der Kruiken in Laos en Halong Bay in Vietnam zijn nog niet voorzien van draadloos internet en dan is je iPad toch aardig nutteloos...dan sjouw ik graag drie Dominicus en één Lonely Planet mee.

Van Mediablog

Reserveer Dominicus reisgidsen in onze catalogus

Sanneke

donderdag 15 maart 2012

Mediums bestaan niet



Dat meent tenminste Patrick Jane, crimineel adviseur van het California Bureau of Investigation. Het leuke van een mentalist is dat hij (of zij) de wereld op een onverwachte wijze benadert. Details in de omgeving die anderen ontgaan gloeien voor hem op. Mensen worden bovendien niet zomaar op hun woord geloofd. Hij leest hen voor wie ze werkelijk zijn via de manier waarop iets gezegd wordt, de lichaamstaal en gedragskenmerken. Die andere blik inspireert mij telkens als ik naar de serie The Mentalist kijk om zelf ook anders te kijken. Maar een mentalist kan mensen ook actief manipuleren om een bepaald effect te bewerkstelligen en dat is een wankel terrein.

Rode draad
De kwaliteiten van een mentalist kunnen al gauw op bovennatuurlijke gaven lijken. Ooit heeft Patrick zich ook als zodanig uitgegeven. Dat kostte hem het leven van zijn vrouw en dochter toen hij onder het mom van mediumschap in een televisieuitzending seriemoordenaar Red John meende te moeten toespreken. Nu steunt hij de politie met zijn puur menselijke vermogens als mentalist en blijft zoeken naar Red John die vergelijkbare kwaliteiten lijkt te bezitten.
In de loop van de serie ziet Patrick zich gedwongen met een echt medium te werken voor wie hij ook gevoelens krijgt. Dan ervaar je hoe genuanceerd dit programma in elkaar steekt.

Luchtig
De aanpak is grotendeels luchtig al heeft de serie een serieuze ondertoon die zich met het verloop van de seizoenen meer doet gelden. Die ondertoon houdt de aandacht, terwijl de humor op subtiele wijze doorspeelt. De verhoudingen binnen het team waar Patrick deel van uit maakt geven daar prima aanleiding voor. De teamleden kunnen ook afzonderlijk boeien. Van zijn direct leidinggevende Teresa Lisbon ("gebruik je woorden," als Jane weer eens geheimzinnig in zichzelf conclusies trekkend rondloopt) . Tot stoicijnse collega Kimball Cho (die als hij in een ondervraging te horen krijgt "één telefoontje van mij en je bent je baan kwijt" kalm retourneert "dat is indrukwekkend, ik kan met één telefoontje nog geen pizza bestellen").

Mental Patrick
Maar Patrick is de spil en fascinerend als opgewekte charmeur, allesoplosser en tevens tragische figuur. Na het werk komt hij altijd thuis bij een matras in een lege kamer met het signatuur van Red John op de muur. Hij is begaan met de mensheid, terwijl hij enkel voor het opsporen van die ene seriemoordenaar lijkt te leven. Hij spreidt zijn vaardigheden graag ten toon, maar wil voor de resultaten liever niet bedankt worden. Zijn meest interesante eigenschap vind ik echter dat hij iedereen onverbloemd met zijn analyses confronteert. Wat gebeurt er als je iedereen meteen eerlijk de waarheid zegt? Als je in aanwezigheid van de betrokkenen aangeeft dat hij haar eigenlijk een kreng vindt of dat zij samen stiekem een verhouding hebben. Het is verfrissend open en dat is juist wat van alles los maakt, omdat niemand daar op berekend is (en weinigen er tegen kunnen).

Flitsend
Voor een flitsende indruk kun je de eerste aflevering van seizoen 2 in de bibliotheek lenen, waar in de korte intro Patrick al meteen een volledige moord oplost (met chaotisch resultaat). Ook als je de serie op televisie volgt, is het heerlijk om er weer eens voor jezelf ongestoord wat hoogtepunten uit terug te halen of deze met anderen te delen.

Reserveer de dvd's in onze catalogus

Raoul

woensdag 14 maart 2012

Florence

Ik ben echt iemand die "van-het-een-komt-het-ander-lezen" houdt:  in de voorjaarsvakantie ben ik naar Florence (wat een verrukkelijke stad!!) geweest, en waar zal je dan mee beginnen om je voor te bereiden?
Een goede reisgids natuurlijk. Aanrader: de Capitool reisgidsen! In dit geval die van Florence & Toscane. Ze zijn heel prettig leesbaar, zijn heel overzichtelijk ingedeeld en geven ontzettend leuke informatie. Vooral de aanwijzingen voor korte wandelingen door diverse wijken van een stad zijn geweldig!
reserveer de Capitool reisgids in onze catalogus

Al zoekende in de catalogus van de bibliotheek kwam ik ontzettend veel materiaal tegen dat op een of andere manier iets met Florence te maken heeft, en waardoor je al helemaal in de stemming komt; een greep uit mijn verzameling:

Historische romans
De geboorte van Venus van Sarah Dunant, een roman die zich afspeelt in Florence 1528: het is de liefdesgeschiedenis van een Florentijnse koopmansdochter met een hollandse schilder. Een boek om de familie De Medici alvast een beetje te leren kennen....in Florence struikel je over ze.
reserveer het boek van Sarah Dunant in onze catalogus
en twee romans over Leonardo da Vinci: Het portret van Mona Lisa van Jeanne Kalogridis en De muze van Leonardo van Karen Essex.

Thrillers
Toen ik dat gelezen had stuitte ik op een aantal thrillers die zich al dan niet in het verleden in Florence afspelen: Michael White Het Medici geheim.
reserveer het boekvan Michael White in onze catalogus
Michele Giuttari: Scarabeo, en Een welbestede dood van Michael Dibdin.

Biografieën
Inmiddels wilde ik ook wel wat meer weten over de levens van vele kunstenaars zoals Fra Angelico of Michelangelo. Ik ontdekte drie delen van Giorgio Vasari(1511-1574): De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten. In 1550 verscheen de eerste editie van deze reeks, dankzij een hertaling ook nu nog goed leesbaar.
reserveer de boeken van Giorgio Vasari in onze catalogus

Nog meer
Tussendoor kwam ik nog In Florence van Ad ten Bosch, en De zestien lusten van Robert Hellenga tegen. In De tweede moeder van Rita Verschuur gaat de auteur terug naar Florence.
En wist u dat A room with a view (Een kamer met uitzicht) van E.M. Forster zich o.a. in Florence afspeelt? Kijk ook naar de film die begint op het Piazza delle Signorina!

reserveer de film in de catalogus


Ciao! Maria

vrijdag 9 maart 2012

Mario en Sonic op de olympische spelen - londen 2012

Vroeger toen ik nog een klein meisje was had ik thuis een Nintendo 8 bit met het spel Super Mario Bros, terwijl mijn man een Sega had met het spel Sonic. Wat is er nu leuker om samen te spelen dan Mario en Sonic op de olympische spelen, waarin Mario en Sonic (ik en mijn man dus) tegen elkaar kunnen spelen! Het is een heftige strijd, want beiden zijn we geen goede verliezers :-)

De Game
Mario & Sonic op de Olympische Spelen – Londen 2012 is een sportspel waarin personages van Sega en Mario samen en tegen elkaar spelen. De sporten in deze game zijn gebaseerd op de Olympische Spelen van de zomer 2012 in Londen. In het WII-spel kun je voetbal spelen, paardrijden, atletieken, tafeltennissen en dieverse watersporten doen. Je kunt de spellen alleen spelen of met de multiplayermodus, waarmee de strijd natuurlijk hevig is. De verschillende sporten en evenementen zorgen ervoor dat je uren kunt spelen.
Elke sport vereist zijn eigen manier van spelen. Soms moet je heel snel zwaaien met de Wii-afstandsbediening, terwijl je op andere momenten een goede timing nodig hebt of juist goed moet mikken.
Daardoor is het spel leuk voor jong en oud!

Eén nadeel is de prijs van deze game, hij is redelijk duur. Wil je hem even uitproberen voordat je de game aanschaft? Reserveer dan Mario en Sonic op de olympische spelen  voor de WII in onze catalogus.
Of reserveer het spel voor je 3DS.

dinsdag 6 maart 2012

Wat een familie!!!

Laten we het hebben over familie... begin een gesprek met die zin en je hebt een uur later nog geen woord kunnen zeggen, of je staat al een uur alleen. Je krijgt of een waterval van woorden, of er treed een ijzige stilte op. Het is of of, een tussenweg lijkt er niet te bestaan.

Yvonne Kroonenberg

Yvonne Kroonenberg ( alle mannen willen maar 1 ding, alles went behalve een vent ) geeft in haar nieuwste boek familieblues uitleg over familie. Broers, zussen, schoonzussen, zwagers, opa's en oma's, iedereen komt aan bod. Het boek is voor de helderheid opgedeeld in 16 thema's en voor iedereen toegankelijk. Op een luchtige manier weet Yvonne Kroonenberg toch de verhalen te voorzien van een deskundige psychologische analyses.

Herkenning

Voor iedereen die dit boek leest, zal er herkenning zijn. Voor  research heeft Yvonne Kroonenberg een oproep gedaan via Social Media en deze verhalen zijn gebruikt voor dit boek.
Met andere woorden: een boek vol humoristische, tenenkrommende, grappige, ontroerende verhalen voor iedereen.

Reserveer Familieblues van Yvonne Kroonenberg in de bibliotheek en geniet van de familie!!



Irene

vrijdag 2 maart 2012

Cloverfield


Een beklemmende film!

Cloverfield is een Amerikaanse film uit 2008. Het is gefilmd op een aparte manier. In het begin kijkt het een beetje onrustig en moet je wennen maar al snel wordt je meegesleept in het verhaal. En lijkt het alsof je zelf in de fim zit. Of je er onderdeel van uit maakt.



De film begint met de mededeling dat dit een film betreft die staat op een gevonden homevideocamera. Gevonden in het gebied waar Central Park lag. Vervolgens begint de film en lijkt het alsof je naar een homevideo zit te kijken.

Het gaat over een groepje vrienden in New York City. Een van de vrienden, Robert, gaat emigreren naar Japan vanwege een nieuwe baan. Er wordt een supriseparty voor hem georganiseerd. Tijdens het feestje volgt er een enorme klap en iedereen denkt dat het een aardbeving is. Maar dan volgen er explosies. Alle feestgangers vluchten naar buiten. Op straat is het al snel een chaos. Het hoofd van het Vrijheidsbeeld ploft neer. De mensen zijn in paniek en niemand weet wat er aan de hand is. De hele tijd volg je de film dus door een homevideocamera die wordt bediend door Hud, een vriend van Robert. Hij legt alles vast wat er gebeurt.

Het wordt al snel duidelijk dat New York wordt aangevallen door een soort Alien, een eng gedrocht. Groot en scary. Het monster is niet alleen, maar dropt overal kleine monsters die zeer snel en gruwelijk zijn.

De Overheid weet niet wat er aan de hand is en hoe ze dit moeten oplossen. Wie valt New York aan? Waarom? Uiteindelijk is er geen ander plan dan proberen iedereen te evacueren met helicopters en daarna New York plat te bombarderen.

Hoe het afloopt moet je maar gaan zien...
Ik vond het heel spannend en beklemmend en zat op het puntje van mijn stoel. Je ziet niet veel en je weet niet veel. Heel goed bedacht!

reserveer de dvd bij Bibliotheek Kennemerwaard>